DEZE dingen doet je lichaam tijdens je slaap... Vooral #8 wisten wij nog niet!

slapen

Je lichaam ligt bepaald niet stil als je slaapt!

Soms droom je, maar dat is dan ook het enige dat je je doorgaans kan herinneren na een nacht slapen. De paar uur die je 's nachts slapend doorbrengt vliegen voorbij en voor je het weet gaat de wekker alweer.

Het lijkt alsof je tijdens het slapen niets doet en dat is ook zo, althans, niet bewust. Want in werkelijkheid is je lichaam tijdens je nachtrust een machine die overuren draait en zéker niet niks doet! Maar wat gebeurt er dan allemaal als je slaapt? Hieronder kan je het lezen, wij stonden versteld!

  1. Je lichaamstemperatuur daalt! Als je tijdens de dag actief bent, verbrand je natuurlijk veel meer calorieën. 's Nachts verlaagt je lichaam de temperatuur om juist minder te verbranden. Het is eigenlijk hetzelfde als hoe beren overwinteren!
  2. Je lichaam houdt een volledige reiniging: Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich verjongt. Bij mensen die niet goed slapen, wordt ook niet goed gereinigd. Hierdoor kunnen gifstoffen in je lichaam blijven zitten.
  3. Je vergeet nutteloze informatie: Gedurende de dag neem je informatie in je op, bewust en onbewust. Het grootste gedeelte daarvan is nutteloze informatie. Tijdens je slaap sorteer je belangrijke informatie van nutteloze informatie.
  4. Je schokt: Volgens de slaapexpert zijn de schokken heftiger als je moe bent. Dus hoe vermoeider je bent, des te meer je lichaam 'schokt' in je slaap.
  5. Terwijl je lichaam rust, is je brein op zijn actiefst: Dit klinkt misschien een beetje gek, maar de hersens van iemand die droomt, zijn actiever dan het brein van iemand die wakker is. Volgens wetenschappers is het brein 's nachts zelfs zo actief, dat het belangrijke connecties kan maken en tot nieuwe inzichten kan komen.
  6. Je cellen vernieuwen zich: Tijdens je slaap herstelt je lichaam van alle 'schade' die je overdag hebt opgelopen. Niet alleen je hersenen reinigen, maar ook je cellen vernieuwen.
  7. Je immuunsysteem draait op volle toeren: Voor een onderzoek werden mensen met een flink slaaptekort geïnjecteerd tegen de griep. Doordat ze te weinig anti-stoffen aanmaakten, had de injectie helemaal geen effect. Als je chronisch moe bent, zul je ook sneller ziek worden!
  8. Je wordt 5 tot 15 keer per nacht wakker: Je hebt verschillende fases in je slaap. Je wordt meestal wakker als je wisselt van fase. Als je van een diepe droom naar een wat lichtere slaap gaat, word je even kort wakker. Rustig maar, dit heb je vaak niet door. Zó snel gaat het!