Om deze reden moet je écht eerst douchen voordat je het zwembad ingaat! 

douche

Meteen in het zwembadwater springen kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen

Wanneer je een plons waagt in het lokale zwembad, loop je na het omkleden misschien wel linea recta naar het zwembad en sla je de douches over. We snappen de redenatie: het zwembadwater maakt je immers ook wel nat. Maar je loopt een serieus gezondheidsrisico wanneer je de douche overslaat en meteen in het chloorwater plonst.

De chloor dat zich in het zwembad bevindt heeft als functie om het water vrij te houden van bacteriën, maar dit bestand kan ademhalingsproblemen veroorzaken wanneer je niet doucht voordat je een zwem gaat maken. De chloor op zich brengt deze klachten niet met zich mee, maar het bijproduct dat ontstaat wanneer chloor in aanraking komt met een ander stofje wel, zoals bijvoorbeeld een parfum die je draagt.

Chlooramine
De combinatie die ontstaat wanneer chloor zich mengt met bijvoorbeeld een parfum of moisturizer wordt chlooramine genoemd. De chlooramine komt bovenop het water te drijven, samen met de chlooramine van andere zwembadbezoekers die een douche hebben overgeslagen. Wanneer je door de chlooramine zwemt en dit inademt, kun je kortademig worden.

Bron: The Daily Mail | Beeld: Pexels