Onderzoek onthult: kinderen die opgroeien met hun grootouders zijn véél gelukkiger!

Kinderen zijn veel gelukkiger wanneer ze opgroeien met grootouders 

Kinderen die het geluk hadden op te groeien met hun opa en oma weten als geen ander hoe fantastisch dat is. Als je een nachtje bleef logeren mocht je later naar bed en oma gaf je altijd wat lekkers. Geen wonder dus dat kinderen die opgroeien met hun grootouders gelukkiger zijn!

Uit onderzoek van de University of Oxford is gebleken dat kinderen die opgroeiden met grootouders gelukkiger zijn dan kinderen die geen contact hadden met hun grootouders of die simpelweg geen opa en oma meer hadden. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 1600 kinderen tussen de 11 en 16 jaar uit Engeland en Wales.

Een van de onderzoekers verklaart dit doordat kinderen nare gebeurtenissen in hun leven, zoals een scheiding van hun ouders, beter kunnen verwerken met behulp van grootouders omdat ze met hen ook een nauwe band hebben opgebouwd.

Emotionele veiligheid
Een ander onderzoek dat werd uitgevoerd door het Institute for Fiscal Studies en de Nuffield Foundation bevestigen deze bevindingen. Uit deze onderzoeken bleek dat grootouders hun kleinkinderen in de eerste jaren van hun leven emotionele veiligheid bieden. Dit komt omdat grootouders al veel hebben geleerd over de opvoeding van hun eigen kinderen en dit nu kunnen toepassen op hun kleinkinderen.

Bron: University of Oxford. Beeld ter illustratie