Onderzoekers denken het te weten: "Dodelijke muggen zijn onderweg naar Nederland"

Volgens wetenschappers is een pandemie een reëel gevaar

In de nieuwe documentaire Mosquito van Discovery Channel gaat het, je raadt het al, over muggen. En volgens de onderzoekers die in deze documentaire aan het woord komen, worden de gevaren van muggen chronisch onderschat en wie zich veilig waant in Nederland heeft het volgens hen goed mis. 

Ben jij iemand die altijd wordt lekgeprikt? Dat zou je volgens Discovery problemen op kunnen gaan leveren. Binnen afzienbare tijd zou je namelijk gestoken kunnen worden door de Aziatische tijgermug en die zorgt niet alleen voor jeuk. “Het is een professionele massamoordenaar die onder meer het westnijlvirus en de knokkelkoorts kan verspreiden”, zo schrijft de Morgen op basis van interviews. Het klimaat is hier van oudsher altijd te koud geweest voor gevaarlijke muggen, maar door de opwarming van de aarde rukken tropische soorten op naar het noorden, dus ook naar Nederland. Dit zorgt, in combinatie met miljoenen reizende mensen, voor een snelle verspreiding van ziektes. En dit levert volgens Mosquito meer gevaar op dan oorlog: “Tuurlijk, een oorlog kan 10 miljoen mensen doden, maar een pandemie is waarschijnlijker. En vergeet niet: je hebt er maar één mug voor nodig. Een oorlog is niks vergeleken bij het gevaar van muggen.”

Eén mug
"Stel je voor: in Amsterdam loopt iemand die op vakantie is geweest in Congo en besmet is geraakt met zo'n virus. Deze persoon hoeft hier maar door één mug te worden gebeten die zo'n virus kan overdragen en opnieuw mensen kan besmetten. Dan kan het heel snel gaan",  aldus medisch entomoloog Bart Knols van Radboud Universiteit in Nijmegen. Bart onderzoekt al 25 jaar muggen die levensbedreigende ziektes verspreiden. “Wij doen veel te lacherig over muggen.”

Tropen
De gevolgen hiervan zijn volgens Bart niet te overzien: “We associëren schadelijke en dodelijke virussen verspreid door muggen met verre vakanties, maar dat klopt al lang niet meer. In Spanje en Italië trekken mensen zelfs al weg van campings omdat die tijgermug overdag bijt, wat natuurlijk erg irriteert. De lokale overheden houden dat wat stil, want ze willen geen toeristen verliezen. We moeten echter beseffen dat wanneer we met onze caravan vertrekken naar Zuid-Europa, we eigenlijk naar de tropen reizen.”

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie