Je tong geeft je aanwijzingen dat het niet goed zit met je gezondheid; negeer deze symptomen niet!

tong

Je tong probeert je iets te vertellen!

Je toch is zeker niet alleen een spier die je helpt bij het eten en drinken; het is een belangrijke indicator voor je gezondheid. Je hebt waarschijnlijk wel eens gemerkt dat de kleur van je tong nogal kan verschillen, dit heeft alles te maken met je emotionele- en fysieke gezondheid.

Wanneer je tong je deze signalen geeft, kun je beter een afspraak met de huisarts gaan maken:

  • Een dikke laag op je tong: de ideale tong heeft een dun, transparant laagje. Wanneer er een dikke laag op je tong zit kan dit betekenen dat je virus hebt.
  • Een dikke, gele laag: omdat het laagje op je tong eigenlijk wit of transparant hoor te zijn, betekent een gele tong dat er een probleem met je gezondheid is. Het kan betekenen dat je lichaam oververhit is door een allergische reactie of een bacteriĆ«le infectie.
  • Een 'geografische' tong: een tong hoort een glad oppervlak te hebben. Wanneer de tong er eerder uitziet als een berglandschap, oneven en bobbelig, dan kan dit duiden op oververmoeidheid en een allergie.
  • Een zwarte kleur op je tong: een tong hoort van nature roze te zijn, wanneer dit niet zo is kan dat duiden op een slechte orale hygiĆ«ne.
  • Blaasjes op je tong: blaasjes op je tong duiden vaak op een gebrek aan vitamine, stress of een hormonale onbalans. Het kan natuurlijk ook zijn dat je per ongeluk op je tong hebt gebeten!

Herken jij deze symptomen? En houd jij je tong wel eens in de gaten?