Heb je vaak last van hoofdpijn? DIT zijn verschillende soorten hoofdpijn en hier moet je echt alert op zijn!

hoofdpijn

Er zijn erg veel verschillende soorten hoofdpijn!

Iedereen heeft wel eens een keer last van hoofdpijn. Als je moe bent, niet genoeg water hebt gedronken of een avondje iets te gulzig wijn hebt lopen slurpen en de volgende dag op de blaren moet zitten.

Er zijn echter zoveel soorten hoofdpijn dat het niet als één geheel te benaderen is. Elke soort hoofdpijn heeft zijn eigen klachten, symptomen en behandelwijze.

Daarom is het nuttig om, als hoofdpijn-patiënt, eerst eens te kijken naar wat voor soort hoofdpijn je hebt om zo veel gerichter een behandeling te kunnen zoeken.

Migraine: Dit gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken, overgevoeligheid voor licht en geluid. De pijn is vaak aan één zijde en kan een bonzende sensatie geven. Het komt in aanvallen en een onbehandelde aanval kan uren tot dagen duren, inclusief de herstelperiode. Het is niet altijd duidelijk wat de aanvallen veroorzaakt, maar veel genoemd zijn hard geluid, fel licht en sterkte geuren. Een regelmatig slaappatroon is heel belangrijk bij migraine. Daarnaast kan er -in overleg met een neuroloog of huisarts- preventieve medicatie geslikt worden om dat een gewone pijnstiller meestal niet voldoende is.

Spanningshoofdpijn: Een drukkende, klemmende pijn aan weerszijden van het hoofd. De spierspanning die bij de schouders en nek vaak wordt waargenomen is in dit geval een gevolg van de hoofdpijn, niet andersom. De oorzaken zijn moeilijk te bepalen, stress kan een oorzaak zijn. Omdat de oorzaak zo moeilijk te achterhalen is, is er geen echte behandelmethode.De meeste mensen bestrijden de aanvallen met reguliere pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn: Er is sprake van chronische medicatie-afhankelijke hoofdpijn als iemand over een periode langer dan drie maanden meer dan vijftien dagen per maand pijnstillers slikt. Vooral het aantal dagen dat iemand medicijnen slikt is dus een gevaar, niet de hoeveelheid pillen per dag die worden ingenomen. Volledig stoppen met alle pijnmedicatie is de enige manier om de strijd aan te gaan. Het lichaam moet volledig ontgiften. Er moet niet alleen cold turkey worden gestopt met de pijnstillers, maar ook met alle cafeïne bevattende middelen zoals thee, koffie en cola.

Bron: Linda | Foto ter illustratie