Is het erg om je tanden een keer niet te poetsen voor het slapengaan? Dít is het antwoord

Tanden poetsen

We slaan het tandenpoetsen soms weleens over...

Eens in de zoveel tijd kunnen we het niet opbrengen om onze tanden te poetsen voor het slapengaan. Onder het mom liever lui dan moe, gaan we naar bed zonder twee minuten vrij te maken voor het tandenpoetsen. De volgende dag wordt je helaas wakker met een vieze smaak in je mond; had je tóch maar je tanden gepoetst.

Wakker worden met een vieze smaak is vervelend, maar is het daarnaast ook slecht voor je om een keer niet je tanden te poetsen? Het exacte tijdstip waarop je je tandenpoetst is niet heel relevant. Als je niet je tandenpoetst vlak voordat je naar bed gaat is er nog nood aan de man, zolang je na je laatste poetsbeurt niks meer hebt gegeten. Hoe meer tijd er tussen de laatste poetsbeurt zat voor het slapen, hoe beter. De fluoride in de tandpasta krijgt zo meer tijd om zijn werk te doen. Hierdoor worden de kiezen en tanden beter beschermt tegen zuuraanvallen van bacteriën.

Poets twee keer per dag
Wanneer de tandarts je op het hart drukt dat je wel degelijk je tanden twee keer per dag moet poetsen, overdrijft hij of zij niet. Hoe langer je je tanden niet poetst, hoe meer kans bacteriën krijgen om zich te vermenigvuldigen, waardoor er meer tandplak kan ontstaan. En tandplak is een van de grootste boosdoeners op het gebied van gaatjes en tandvleesproblemen.

Wacht wel even met poetsen
Hoewel het belangrijk is om je tanden regelmatig te poetsen, is het ook belangrijk om na het eten niet meteen je tanden te schrobben. Wanneer je hebt gegeten is de zuurtegraad in je mond verhoogd. Hierdoor is je tandglazuur tijdelijk kwetsbaarder. Je speeksel neutraliseert dit zuur, maar de zuurtegraad is pas na dertig minuten geneutraliseerd. Wacht daarom altijd dertig minuten na het eten voordat je je tandenpoetst.

Vergeten?
Was je een keer zo laat thuis dat je het tandenpoetsen voor een keer hebt laten zitten? Dan hoef je de volgende dag echt nog niet bang te zijn voor extra gaatjes. Over het algemeen duurt het nog best land voordat tandplak hard wordt. Poets de volgende dag je tanden gewoon extra goed.

Bron: Margriet | Beeld: archief