Waar gaat je vet eigenlijk heen als je afvalt? Wij hebben het antwoord!

vet afvalt

Gaat je vet gewoon in rook op?

Je bikkelt meerdere keren per week in de sportschool en let goed op je voeding. Vaak heeft dit als resultaat dat je een aantal pondjes verliest. Maar waar gaat je vet eigenlijk heen als je het ‘verbrandt?’ Wij weten het!

Over het algemeen wordt vet omgezet in nieuwe energie en warmte. Je gebruikt je het als brandstof wanneer je je in het zweet werkt op die verrekte crosstrainer. Tenminste, dit is wat we dachten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Sidney blijkt dat het vet dat we verliezen tijdens het afvallen, letterlijk opgaat in de lucht.

Ruben Meerman, die het onderzoek uitvoerde, beweert dat we vet uitademen. Hij volgde de atomen van tien kilo vet en kwam erachter dat 8.4 kilo van dit vet wordt uitgeademd. Volgens hem verandert de overige 1.6 kilo in water en dit water verliezen we door te zweten of door naar de wc te gaan.

Ongesteld worden
Vet kwijtraken is natuurlijk hartstikke fijn, maar wist je ook dat je hierdoor ongesteld kan worden? Wanneer je opeens (veel) vet verliest, kan je lichaam hiervan in de war raken. Opgeslagen vet bevat namelijk veel hormonen. Het is daarom helemaal niet zo gek dat je hormonenhuishouding in de war raakt wanneer jij veel vet verliest. Om deze reden kan het dus zomaar dat jij ongesteld wordt wanneer je vet verliest.

Bron: Flair.