Handig: zó krijg je moeiteloos een splinter uit je huid

splinter

Zo kom je er snel vanaf!

Ondanks dat splinters vaak ontzettend klein zijn, kunnen ze je wel een grote pijn bezorgen. Met name een irriterende pijn. Zodra je een houtdeeltje in je huid hebt, wil je ‘m het liefst meteen verwijderen. Helaas is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Soms lukt het je om de splinter zelf te verwijderen, maar andere keren heb je de hulp van iemand anders nodig. Ben je net alleen wanneer je een splinter hebt? Dankzij deze trucjes haal je dat irritante dingetje er zelf uit!

  • Met een pincet: dit is een van de makkelijkste oplossingen, en voor veel mensen ook het eerste wat ze proberen. Maak wel altijd je huid schoon met milde zeep en lauw water om infecties te voorkomen. Maak bovendien de pincet school met wat stericon of alcohol. Trek de splinter er voorzichtig met de pincet uit maar wel met de richting mee waarin deze wijst. Anders breek je het houtdeeltje af in je huid en ben je nog verder van huis.
  • Met tape: niet zo handig met een pincet? Zorg dat de huid rondom de splinter helemaal droog is en knip een klein stukje tape af (schilderstape of ducktape). Plak de tape op de huid en druk het voorzichtig aan, let er hierbij op dat je de splinter niet verder in je huid drukt. Haal het tape daarna voorzichtig van je huid af en trek dit er in de richting af waarin de splinter in je huid is gekomen.
  • Met lijm: je kunt een splinter ook verwijderen door er wat lijm op te doen. Vooral kinderlijm of schoollijm leent zich hier goed voor. (Let op: gebruik nóóit secondelijm.) Laat de lijm volledig drogen (zo’n dertig seconde) voor je het voorzichtig van je huis aftrekt.
  • Met baksoda: lukt het je echt niet om het houtdeeltje uit je huid te krijgen?  Dan is dit ook een goede truc. Doe een paar eetlepels baksoda in een bakje en roer er een paar druppels water doorheen, tot het een pasta vormt. Doe de pasta op de huid, let op dat je de splinter niet verder in je huid duwt. Plak de pasta af met een pleister en haal deze na aan paar uur eraf. Is de splinter nog niet uit je huid? Herhaal het proces.

Raadpleeg altijd een arts wanneer de splinter je erg veel pijn bezorgt.

Bron: Wikihow | Beeld ter illustratie