DEZE vijf dingen kan je beter nóóit op Facebook delen, belangrijk om te weten!

Pas op met wat je allemaal op Facebook deelt

Facebook, we kunnen ons al bijna niet meer voorstellen hoe het ervoor was! Het is natuurlijk ontzettend leuk om van alles te delen met je vrienden en familie, maar het is verstandig om af en toe even stil te staan bij wat je beter niet kan delen.

Denk dus even goed na of je de volgende dingen wel per se nodig vindt op Facebook!

Je geboortedatum
Natuurlijk is het leuk om tientallen felicitaties op je prikbord te krijgen op je verjaardag. Tegelijkertijd kan het een handige manier voor hackers zijn om meer informatie over je te achterhalen. Het is een belangrijk puzzelstukje in de zoektocht naar bijvoorbeeld je adres of bankgegevens.

Je telefoonnummer
Even eerlijk: hoe vaak heb je er nou profijt van gehad dat je telefoonnummer op Facebook te vinden was? Wel een manier voor anderen om makkelijk je nummer te achterhalen. Ja, dat kan inderdaad je knappe stille aanbidder zijn, maar ook een enge stalker.

Foto's van (jouw) (klein)kinderen
Je bent natuurlijk apetrots op je (klein)kinderen, maar denk er ook even bij na. Wat voor informatie wil je dat er over een paar jaar nog over jouw kinderen op het internet rondzwerft?. Het gaat dus vooral om bepaalde foto’s”, nuanceert sociaal psycholoog Sonia Livingstone. Bijvoorbeeld een foto van je kind tijdens een woede-aanval. Ongeschreven regel: post nooit foto’s van andermans kinderen zonder toestemming. En foto’s van vermiste kinderen moet je trouwens ook niet zomaar delen, lees hier waarom!

Je baas als vriend toevoegen
Hangt er natuurlijk ook grotendeels vanaf hoe je band met je baas is. Als je baas en jij vrienden zijn op Facebook, houd hier dan wel rekening mee als je een statusupdate doet. Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand ontslagen wordt naar aanleiding van een bericht op social media...

Je locatie delen
Als je Facebook op je mobiele telefoon gebruikt, bijvoorbeeld als je op vakantie bent, dan is het leuk om bij een foto je locatie te delen. Leuk voor je vrienden om te zien, maar minder leuk voor jou als inbrekers hierdoor zien dat je op vakantie bent. Zeker als ze uit eerdere posts je thuisadres kunnen achterhalen wordt het ze wel heel makkelijk gemaakt. Volgens website ThisisMoney zijn er zelfs al inbraakverzekeraars die weigeren uit te keren als je je vakantie op social media hebt gepost... Mee oppassen dus!

Bron: Linda | Beeld ter illustratie