Let op: gevaarlijk YouTube-virus gaat razendsnel rond via Facebook Messenger

messenger

Open de link in Messenger niet!

Op Facebook Messenger gaat momenteel een gevaarlijk virus rond. Het lijkt erop dat je een YouTube-video krijgt toegestuurd over jezelf, maar als je op de link klikt dan kunnen je gegevens in de handen van internetcriminelen belanden. 

Door middel van het bericht proberen hackers je wachtwoord te stelen en je computer te besmetten met een virus.

Privébericht

Veel mensen hebben gemeld dat ze een privébericht hebben gekregen van een bekende met daarin een link naar een YouTube-video. Boven de video staat een kort berichtje met daarin je naam, zodat je denkt dat het over jou gaat. Je moet echter absoluut niet op de link klikken en ervoor zorgen dat de zender van de link een berichtje stuurt: hij of zij heeft niet uit eigen beweging de link naar jou gestuurd maar is naar alle waarschijnlijkheid gehackt. Zo ziet het bericht eruit:

virus

Wat te doen?

Maar, het is al te laat en je bent er al ingetrapt. Wat te doen als je al op de link hebt geklikt?

  • Je kunt als eerste het beste je browser openen, checken of hier plugins in staan die je niet herkent en deze eventueel verwijderen. Deze stap kun je overigens overslaan als je de link hebt geopend op je telefoon.
  • Ga nu in het app-overzicht van Facebook naar het blokje 'Apps, websites en plug-ins' » klik op bewerken » uitschakelen.
  • Verander je wachtwoorden, verwijder de berichten en waarschuw de vriend die jou onbedoeld dit bericht heeft gestuurd.
  • Ga via het tabblad Privacy » Aanmeldgoedkeuringen en stel deze laatste in. Hierdoor krijg je altijd een een melding als er via een andere browser wordt ingelogd op jouw account.

Lees ook: 99-plussers geven acht levenslessen: 'Zo word je honderd jaar'

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Het Streeknieuws | Beeld: Flickr, iphonedigital