Die rotbeesten zitten alweer overal... DIT is de reden dat er nu al zoveel muggen zijn!

muggen

Hoe kan het dat er nu al zoveel muggen zijn?

Het lijkt wel of ze er steeds eerder zijn: muggen. Je hoort het gezoem liever de hele zomer niet, maar dit is helaas niet haalbaar. Hoe kan het toch dat ze er dit jaar al zo vroeg zijn? Wij worden namelijk nu alweer lek geprikt...

Warm plekje
De reden dat we ze steeds eerder zien en horen is dat het relatief koud was dit voorjaar, vertelt insectendeskundige (entomoloog) Willem Takken, Wageningen Universiteit en Research. “De maanden maart en april zijn koud geweest, vergeleken met eerdere jaren. Er was slechts één warm weekend in april en in sommige gebieden heeft zelfs nachtvorst plaatsgevonden. De muggen die er dan al zijn, zoeken een warm plekje in slaap- en woonkamers. Als het warmer was geweest, zoals normaal is voor de tijd van het jaar, hadden we geen last van ze gehad. Dan waren ze buiten gebleven.”

Piek in augustus
Normaal merken we de muggen pas halverwege mei op, maar nu dus al in het begin. "De ideale weersomstandigheden voor de mug zijn hoge temperaturen en voldoende vochtigheid”, vertelt Takken. De afgelopen jaren hebben we geluk gehad dat die rottige zoem-machines vaak doodvroren aan het eind van de winter en het begin van de lente. “We kunnen niet voorspellen hoe het dit jaar gaat lopen. Wel is het aannemelijk dat we in augustus een piek hebben wat muggen betreft. Dan hebben ze genoeg tijd en warmte gehad om zich voort te kunnen planten", vertelt Takken.

Scandinavië
Medelijden hoeven we niet met onszelf te hebben, gelukkig. Nederland heeft niet het meeste last van muggen. “De Scandinavische landen als Noorwegen en Zweden staan bekend om de overlast van muggen, maar Engeland en Zuid- Frankrijk net zo goed. Nederland is wat dat betreft geen uitschieter.”

Wil je toch geen last hebben van deze prikkers? Dan kan je het beste een hor voor je raam hangen en zorgen dat je genoeg muggenspray in huis hebt.

Bron: Libelle |Beeld ter illustratie