Is jouw tuin al winterklaar? Het is weer september, tijd om aan de slag te gaan!

winterklaar

Het winterklaar maken van de tuin doe je zo!

Het is weer september, en oktober staat ook alweer voor de deur; tijd om de tuin winterklaar te maken. In deze maanden in de tuin werken is aangenaam vanwege de fijne temperatuur en zorgt ervoor dat je ook in het voorjaar weer van de tuin kunt genieten. Wij geven je zes tips voor het winterklaar maken van de tuin!

Tip 1: verwijder uitgebloeide bloemen
Veel bloemen zijn in de maanden september en oktober uitgebloeid. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen zorg je ervoor dat de rest van de tuin in optimale conditie blijft. Laat de rest wel zitten; de bladeren beschermen je planten tegen vorst.

Tip 2: scheur je planten
Planten die uit hun voegen zijn gescheurd en te groot zijn geworden kun je 'scheuren.' Dit houdt in dat je met de hand, een scherp mes of een spade de pollen uit elkaar trekt. De buitenste stukken plant je opnieuw.

Tip 3: gazon winterklaar maken
Omdat het gras niet meer groeit, zodra de temperatuur onder de zes graden zakt, is het raadzaam om het gras niet te kort te maaien. Ook is het aan te raden het gazon te bemesten met wintermeststof.

Tip 4: afgevallen bladeren
Afgevallen bladeren vormen een goede bescherming tegen de vorst. Je kunt afgevallen bladeren dan ook goed gebruiken als je ze in de border harkt.

Tip 5: bescherm je planten tegen vorst
Als het echt hard gaat vriezen, dan zijn de planten daar niet tegen beschermd. Het is daarom ook raadzaam om winterbescherming aan te brengen door midden van windbreekgaas, vliesdoek, rietmat of noppenfolie.

Tip 6: kuipplanten naar binnen
Omdat in oktober de eerste nachtvorst zich al aan kan dienen, is het zaak om voor die tijd kuipplanten binnen te zetten, bij voorkeur in een koele ruimte zoals een bijkeuken of een schuur.

Ga jij je tuin ook winterklaar maken?

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest! 

Bron: Directplant | Beeld: