Schillen van groente en fruit? Bewaar ze om deze slimme redenen

schil groente en fruit

Gooi ze niet de afvalbak in!

Deponeren van groente- en fruitafval wordt vaak gedaan om er biologisch afval van te creëren of we gooien het weg zonder erbij stil te staan. De meeste mensen weten niet dat er vele manieren zijn om de schillen op een andere manier te gebruiken. Ze zitten boordevol vitaminen en soms zitten de meeste voedingsstoffen in de schil.

Lees deze tips goed door voor een optimaal gebruik van deze groente- en fruitsoorten en probeer ze uit!

Sinaasappel

Sinaasappels zitten vol met vitamine C. De schil bevat veel vezels, maar toch gaan ze direct de afvalbak in. Volg deze eenvoudige tips om minder afval te creëren:

  • Rasp wat van de schil over een salade of voeg het toe in een dressing.
  • Maak een smoothie met de sinaasappel en de schil. Dit is pas een optimaal gebruik van je sinaasappel! Gebruik hiervoor een blender.
  • Wil je niet geprikt worden door muggen, dan raden wij aan om met de schillen over je huid te wrijven.
  • Voor een lekkere sinassmaak-thee, kan je de de schillen laten drogen en toevoegen aan heet water.
  • Als je last hebt van mieren, gooi dan wat sinaasappelschillen op die gebieden. Mieren houden niet van sinaasappel.

Banaan

De banaan zit vol met koolhydraten en wordt veel gegeten. De bananenschil is nog niet zo bekend in de keukens, maar lees deze tips en je zal helemaal om zijn:

  • In plaats van de thee met sinaasappelschil, kan je de bananenschil ook laten koken in heet water. Dit geeft een zachte, zoete smaak. Dit is ook nog eens goed voor je ogen en tegen depressiviteit.
  • Elke vrouw houdt van rozen. Heb je last van luizen? Leg de bananenschil eronder en weg zijn ze.
  • Om je leren schoenen of kleding te laten glanzen, kan je er met de schil overheen wrijven. Ga er met een droge doek overheen en ze zijn weer net als nieuw!

Appel

Ook de appel is zeer populair en ze zijn er ook nog eens in allerlei soorten en maten. Sommige mensen eten de appel met de schil en sommige mensen eten ze liever zonder de schil. Heb je ze liever zonder de schil, lees dan verder:

  • Blender de schillen met wat yoghurt, melk en fruit, klaar is je smoothie!
  • Blender de schillen tot een fijne moes en voeg ze toe aan je toetje of ijs. Dit geeft een heerlijke, frisse smaak.
  • Laat de schillen drogen en voeg ze toe aan heet water met een neutraal theezakje. Zo is je thee nog lekkerder!

Selderij

De blaadjes van je selderij worden vaak weggegooid. Ze bevatten veel calcium, antioxidanten en magnesium. Gebruik dus zeker deze tips:

  • De blaadjes van de selderijstengel geven een toevoeging aan je salade of andere gerechten.
  • Voor extra smaak aan je bouillon of soep, kunnen er wat blaadjes toegevoegd worden.

Ui

Uien worden veel gebruikt, ze zitten vol met heerlijke geuren en smaken. De schil wordt eigenlijk altijd direct weggegooid. Kunnen deze nou echt gebruikt worden? Ja zeker, lees het hier:

  • Kook de uienschil mee in je bouillon en haal ze eruit voor het opdienen van de bouillon. Veel extra smaak zal het niet geven, maar de schil werkt wel ontstekingsremmend.
  • Deze ontstekingsremmende werking heeft ook effect op dieren als je het aan ze geeft. Vooral aan jonge dieren, voeg het dus toe aan het voer!

Met deze tips halen we het optimale uit onze groente en fruit. Ga jij het proberen?

Lees ook: Ruimte in de koelkast verdubbelen? Gebruik eetstokjes!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Pixabay