Wow! Deze supermarkten verkochten producten met een verboden ingrediënt

Het chemische tarwemeel kan een gevaar opleveren voor de gezondheid

Voedselwaakhond Foodwatch had onderzoek gedaan in supermarkten naar chemisch gebleekt tarwemeel en bloem. Dit is een ingrediënt die verboden is en niet verwerkt of verkocht mag worden in de Europese Unie.

Het gebruik van chemische gebleekt tarwemeel in voeding is verboden in de EU, maar wordt op grote schaal gebruikt in de Verenigde Staten. Door het bleken van het meel wordt het allemaal nét even witter. Dit kan op een natuurlijk manier gedaan worden, maar dat is bij het Amerikaanse meel niet het geval. Daar maken ze gebruik van chemische manipulatie.

Lever- en alvleesklierschade
Chemisch gebleekt tarwemeel kan een risico opleveren voor de volksgezondheid. Mensen die dit binnenkrijgen lopen een verhoogd risico op leverschade en het kan ook schade opleveren op de alvleesklier. Supermarkten Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin verkochten allemaal producten waarin dit ingrediënt zat. Het is aangetroffen in macaroni, koekjes en Amerikaanse bakproducten.

Het gaat om deze producten:

  • Betty Crocker Fudge Brownie mix
  • Betty Crocker Carrot Cake Mix
  • MagicAroni & Cheese
  • Pop Tarts S’mores
  • Pop Tarts frosted Watermelon

Verbaast
Foodwatch verbaast zich erover dat dit überhaupt in de schappen kan liggen. De ingrediënten staan duidelijk op de verpakking en het is dan nog door de controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geglipt. Als het goed is zijn de producten waar dit chemisch gebleekte meel in zit nu uit de schappen gehaald.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: archief