Schoonmaakazijn kost slechts 39 cent bij Kruidvat, maar moet je zien wat je er allemaal mee kan!

Schoonmaakazijn: wat een wondermiddel!

De meeste mensen hebben er weleens van gehoord, maar weinigen weten wat je er allemaal mee kan. Jammer, want het is een ontzettend goedkoop middel waar je echt álle kanten mee op kan. Van het verwijderen van kalk in de badkamer en het schoonmaken van de magnetron tot, ja, wat kun je er níét mee schoonmaken?

Zelfs kleding frist ervan op. Nog een groot pluspunt: het kan geen kwaad voor het milieu. Bij bijvoorbeeld de Kruidvat koop je het al voor 39 (!!!) cent, dat kan toch nooit een miskoop zijn? Hier onder zie je een aantal geweldige toepassingen voor schoonmaakazijn!

  • Oven en magnetron: Deze twee huishoudelijke apparaten zijn bronnen voor bacteriën en schimmels. Schoonmaaktip: plaats een schaaltje schoonmaakazijn in de oven of magnetron en zet op de hoogste stand. De stoom weekt het vuil eenvoudig los. Schoonmaakazijn lost vetten op, dus ook je pan met aangekoekte etensresten is in een mum van tijd weer blinkend schoon.
  • Koffiezetapparaat en waterkoker: Kalkaanslag in koffiezetapparaten en waterkokers verwijder je eenvoudig met schoonmaakazijn. Zet het apparaat aan met de azijn in plaats van water of koffie. Daarna goed naspoelen met water. Check van tevoren wel of je apparaat tegen schoonmaakazijn kan én gebruik schoonmaakazijn zonder parfum.
  • Badkamertegels: Het schoonmaken van de badkamertegels is een klus die er vaak bij inschiet. Toch is het nodig regelmatig kalkaanslag te verwijderen. Schoonmaakazijn lost kalk en vet op. Spuit de tegels eerst in met azijn en laat het intrekken. Spoel daarna goed af met een spons en warm water. Dezelfde truc kun je ook toepassen bij de wc-pot.
  • Zweetvlekken in kleding: Gele zweetvlekken: hoe krijg je die uit kleding? Simpel: met schoonmaakazijn. Je legt het kledingstuk met een flinke hoeveelheid water in een emmer, giet er wat schoonmaakazijn bij en laat het vervolgens een dag weken. Spoel het daarna uit met water en doe het in de wasmachine.
  • Vieze geurtjes : Met de familie ge-gourmet? Dat kan behoorlijk stinken!  Breng in een pan wat azijn met water aan de kook, zet de afzuigkap aan en na een uur is de vieze lucht gegarandeerd verdwenen.
  • Tuinmeubelen: Ook buiten kan je schoonmaakazijn voor allerlei klussen gebruiken! Denk aan het schoonmaken van de tuinmeubelen (met warm water en een scheut azijn) en de ramen.

Toe aan de lente-schoonmaak? Lees deze artikelen dan ook eens! 

Bron: Margriet  | Beeld ter illustratie Kruidvat