12 procent extra loon voor medewerkers kinderopvang

kinderopvang

Na veel onderhandelingen is er een nieuw cao-akkoord bereikt

Een flinke mijlpaal voor medewerkers in de kinderopvangsector: komend halfjaar krijgen zij er 12 procent extra loon bij. De nieuwe cao zorgt er daarnaast voor dat er meer doorgroeimogelijkheden zijn, wat het aantrekkelijker maakt om te starten met dit werk. 

Perspectief voor bestaande en nieuwe medewerkers

Het nieuwe cao-akkoord gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 in en loopt tot en met 30 juni 2024. In 2024 heeft iedere medewerker in de kinderopvang een bruto uurloon van 14,08 euro – iets wat veel perspectief biedt voor mensen die al werken in de kinderopvangsector, maar ook voor mensen die overwegen om er te gaan werken. Deddy Dorenbos van vakbond FNV zegt dat in het bereikte akkoord vooral de stijging van het loon erg belangrijk was voor werknemers, gezien de torenhoge inflatie op het moment. “Dat we daar nu afspraken over hebben gemaakt geeft ons de ruimte verder te praten over zaken als werkdruk en de grote personeelstekorten.”

Hoge werkdruk

Eerder werden de onderhandelingen over de cao nog afgebroken omdat de vakbonden het eindbod van de werkgevers te laag vonden. Een groot probleem is volgens de vakbonden al jaren de hoge werkdruk in de kinderopvangsector. Vakbond FNV zegt dat medewerkers veel tijd kwijt zijn aan administratie en daardoor weinig tijd overhouden voor hetgeen waar het om draait: de kinderen. “Soms moeten ze zelfs een dubbele administratie bijhouden. Ze moeten alles wat gebeurt bijhouden in een boekje en ook verwachten veel ouders constante updates via WhatsApp-groepen over wat hun kind allemaal doet en eet”, aldus vakbond-bestuurder Deddy Dorenbos.

Lees ook: Disney ontslaat 7000 medewerkers

Bron: AD, NOS | Beeld: iStock