Van koks tot obers: 120.000 horecabanen verdwenen door corona

Op dit moment staan er 29.000 vacatures voor banen in de horeca open

Dat de coronacrisis veel invloed heeft gehad op de horeca, blijkt ook uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Door de pandemie en lockdowns zijn er bijna 120.000 horecabanen verdwenen. Dit is ruim een kwart van alle banen. 

Werkloos

Door het sluiten van de horeca tijdens de lockdown zijn veel mensen hun baan verloren. Van de 424.000 werknemers die voor de coronacrisis aan het werk waren in de horeca, zijn er in februari van dit jaar nog maar 305.000 over. In het begin troffen de maatregelen vooral jongeren, maar al snel stonden ook oudere werknemers op straat. In totaal zaten eind januari 27.000 voormalige horecamensen in de WW.

Weer aan het werk

Er is hier wel weer een stijging in te zien, met name in de loop van afgelopen voorjaar. Toen mochten de kroegen en restaurants namelijk weer hun deuren openen, wel met beperkingen. Hierdoor zijn er inmiddels ruim 400.000 mensen weer werkzaam bij cafés, restaurants en hotels.

Barmedewerkers en koks

Doordat veel mensen in de horeca hun baan verloren, zijn er nu een hoop vacatures te vinden. Dit was in het begin van het eerste jaar maar liefst 29.000 vacatures, tegenover 6.000 aan het begin van dit jaar. Er is op dit moment vooral veel vraag naar barmedewerkers, bedienend personeel, koks en leidinggevenden.

Lees ook: Kijkers onder de indruk van eerbetoon Peter R. de Vries tijdens Televizier-Gala

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels