Kijk op 21 december naar de hemel: bijzondere ‘kerstster’ te zien

kerstster

Dit fenomeen vindt voor het eerst in 800 jaar weer plaats

We duimen voor een heldere hemel op maandag 21 december. De planeten Jupiter en Saturnus staan dan bijzonder dicht bij elkaar, een zeldzaam fenomeen dat doet denken aan een heldere kerstster.

Dubbele planeet

Omdat de twee grote planeten heel dicht bij elkaar aan de hemel staan, zien wij dit vanaf de aarde als een superhelder lichtpuntje. Jupiter en Saturnus zijn dus samen als een duidelijk zichtbare ‘ster’ te zien. Historisch gezien wordt dit fenomeen dan ook beschreven als ‘kerstster’ of de ‘ster van Bethlehem.’

800 jaar

De laatste keer dat de twee planeten samen zo dichtbij elkaar stonden was op 5 maart 1226 – bijna 800 jaar geleden. Mocht je de ‘kerstster’ dit jaar missen, dan hoef je gelukkig niet nog acht eeuwen lang te wachten. Jupiter en Saturnus staan weer naast elkaar op 15 maart 2080, over 60 jaar dus.

Waar en wanneer?

Hoewel de twee planeten duidelijk zichtbaar zijn bij een heldere nacht, is het wel precisiewerk om deze bijzondere verschijning te spotten. Het fenomeen is alleen op de vroege avond te zien in Nederland, tussen 17:15 uur en 18:15 uur. Als je al in het juiste uur naar de hemel tuurt, moet je ook nog de goede kant op kijken. De ‘kerstster’ is te zien in het zuidwesten en zal heel laag aan de horizon staan. Je hebt daarom een vrij uitzicht nodig. Op het platteland zul je de heldere stip aan de hemel dus makkelijker waarnemen dan in de bebouwde kom.

Lees ook: Deze sterrenbeelden blijven het langste boos

Bron: Real Simple, Metro | Beeld: Pexels, Alex Andrews