25 boeren uit Limburg laten zich vrijwillig uitkopen door overheid

boeren-uitkopen

Het gaat vooral om varkenshouderijen

Een maatregel die continu genoemd wordt in het stikstofdebat, is het uitkopen van boeren. Inmiddels is dat daadwerkelijk gebeurd: 25 boeren uit Limburg hebben zich laten uitkopen door het Rijk. In totaal is daar 47 miljoen euro aan uitgegeven, meldt de provincie in een persbericht.

Van landbouw naar natuurgebied

Gisteren liep de MGA1 (‘maatregel gerichte aankoop’) af. Met die regel konden boeren zich bij de provincie melden om uitgekocht te worden. In de provincie Limburg was er dit jaar 90 miljoen euro beschikbaar voor de vrijwillige uitkoopregeling. Daarvan is dus iets meer dan de helft gebruikt. De gebieden die zijn opgekocht door de provincie, worden veranderd in natuurgebied of krijgen een andere functie dan landbouw.

Het is nog niet bekend wanneer er een nieuwe regeling komt. Wel maakte het kabinet vorige week plannen bekend voor het verder terugdringen van de stikstofuitstoot, maar die plannen zijn nog niet ingegaan.

Piekbelasters gestopt

Volgens het persbericht van de provincie Limburg zijn alle 25 gestopte boerenbedrijven ‘piekbelasters’ (bedrijven die grote hoeveelheden stikstof uitstoten). Het gaat in de meeste gevallen om varkenshouderijen. Ze liggen allemaal in de buurt van Natura2000-gebieden (wat door de overheid als kwetsbaar natuurgebied is aangewezen).

Geert Gabriëls (afgevaardigde van de provincie Limburg) is tevreden over het resultaat. Hij is echter ook onzeker over hoe het nu verder moet. “Zo willen we bijvoorbeeld ook de transitie in de landbouw stimuleren en boeren met goede plannen ondersteunen. Daarvoor hebben we in onze brief aan de minister ook middelen gevraagd. Bij een grote opgave horen immers ook goede en omvangrijke middelen, en met het sluiten van de MGA1 is er op dit moment geen enkele concreet beschikbare regeling meer. Maar wel ambitieuze doelstellingen.”

Lees ook: OM in hoger beroep in zaak rondom dood Carlo Heuvelman

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Kenneth Schipper Vera