30-jarige Pool opgepakt vanwege mogelijke rol bij moord Peter R. de Vries

peter r. de vries

Op verzoek van Nederland is de man opgepakt

Een 30-jarige Poolse man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid op de aanslag en moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Poolse politie hield de man aan op verzoek van Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft om zijn overlevering gevraagd.

Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam, waarna hij na negen dagen overleed in het ziekenhuis. De twee mannen die de moord vermoedelijk hadden uitgevoerd, werden binnen één uur na het misdrijf klemgereden op de snelweg en opgepakt. Zij staan beide terecht bij de rechtbank Amsterdam.

Onderzoek

In het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries, werd op 4 juli de vermoedelijke aanstuurder van de twee uitvoerders aangehouden: de 27-jarige Poolse Krystian M. De Pool die recentelijk is aangehouden, is volgens het OM geen familie van M. Volgens justitie zou M. via een telefoon op afstand de moord hebben aangestuurd.

M. wordt inmiddels al aan vier verschillende strafzaken gelinkt, verspreid over het hele land. Al die zaken draaien om (grof) geweld, waarbij hij in drie van die zaken formeel verdachte is. Voor de vierde zaak komt hij tot nu toe alleen maar voor in het dossier.

Spanje en Curaçao

Op dezelfde dag dat Krystian M. werd opgepakt, werden er tegelijkertijd twee anderen opgepakt in Spanje en in Curaçao wegens betrokkenheid bij de aanslag. Dit drietal zit in inmiddels nog steeds voorarrest. Daarnaast was er man uit Helmond opgepakt, maar die is inmiddels wel weer op vrije voet. De man blijft echter wel een verdachte.

Lees ook: OM eist cel- en werkstraf voor verdachte Pinkpopdrama

Bron: RTL Nieuws, De Stentor | Beeld: Brunopress