3G-beleid volgens experts niet langer nodig

3G

Het is op dit moment niet heel effectief meer

Het kabinet discussieert nog altijd druk over welk beleid bij welke sector nou het beste ingezet kan worden. Experts hebben daar wel een idee over, want volgens hen hoef je het 3G-beleid nergens meer in te voeren. Het is volgens hen niet langer effectief.

1G, 2G en 3G

Wat houden de zogeheten G-regels ook alweer in? 3G-, 2G- en 1G-beleid draait om de eisen die gesteld worden om ergens naar binnen te mogen – zoals evenementen, maar bijvoorbeeld ook winkels.

  • 3G: Gevaccineerd/ Genezen/ Getest;
  • 2G: Gevaccineerd/ Genezen;
  • 1G: Getest.

Minder effectief

Epidemiologen deden onderzoek naar de G-regels en kwamen tot de conclusie dat het 3G-beleid eigenlijk niet meer nodig is. Een van de onderzoekers, Niek Mouter, laat aan Nu.nl weten dat andere maatregelen de 3G-regel prima zouden kunnen opvangen. De effectiviteit van 3G en 2G zou door de omikronvariant een stuk minder effectief zijn geworden. Of hij daarmee vindt dat 3G ook echt afgeschaft moet worden? Dat niet per se “maar het effect is een stuk kleiner geworden. Ik ben blij dat de discussie nu gevoerd kan worden”.

Immuniteit

Collega epidemiologen Patricia Bruijning en Frits Roosendaal kunnen zich vinden in de uitspaken van Mouter, zo vertellen ze eveneens aan Nu.nl. “Maar het effect van 3G in de huidige vorm is zeer beperkt”, stelt Bruijning. Volgens de epidemioloog zal het effect van het beleid de komende weken nog kleiner worden, doordat meer mensen inmiddels immuniteit hebben opgebouwd.  “Als je eenmaal in dat stadium zit, voegt het niet heel veel meer toe.”

3G is ingezet om de epidemie te remmen, maar door de besmettelijke omikronvariant lijkt dat niet meer te werken. “Dat werkt niet, want je kan het virus momenteel overal krijgen. Het is dweilen met de kraan open. Vaccins voorkomen bovendien lang niet alle omikronbesmettingen. Dus de dweil die je gebruikt is kapot”, zegt Roosendaal.

Nachthoreca

Ernst Kuipers, de kersverse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft eerder al laten weten dat er op dit moment wel wordt gekeken of de nachthoreca wellicht met 1G open kan. Bij de persconferentie vorige maand liet hij weten dat het kabinet en de Kamer gesprek voeren naar aanleiding van onderzoeken. Of er daadwerkelijk een 1G-beleid gaat komen, moeten we dus nog zien. Zie jij er iets in om je vaker te laten testen voor toegang tot evenementen, horeca, en/of winkels?

Lees ook: Kabinet en nachthoreca met elkaar om de tafel over 1G-beleid

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress