4 dingen die hackers kunnen doen met je telefoonnummer

hackers telefoonnummer

Hackers hebben alleen maar je telefoonnummer nodig om je op te kunnen lichten

Wie ooit naar Oplichters Aangepakt van Kees van der Spek heeft gekeken, weet hoe makkelijk het is om opgelicht te worden. Hackers hebben allerlei manieren om je geld afhandig te maken. En daar hebben ze niet veel meer voor nodig dan alleen je telefoonnummer. Op deze vier manieren kunnen ze je oplichten.

Persoonlijke gegevens

De eerste en makkelijkste manier waarvoor hackers je telefoonnummer kunnen gebruiken, is om persoonlijke gegevens over jou te zoeken. Hier zijn verschillende websites voor, die binnen enkele seconden persoonlijke informatie over jou kunnen geven, zo vertelt technologie-expert Burton Kelso. Deze websites kopen jouw informatie en verkopen deze vervolgens aan hackers die jouw telefoonnummer hebben. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens als je woonadres, namen van familieleden en hun adressen, strafblad, etc. Hackers kunnen deze gegevens gebruiken om je te chanteren, stalken of voor identiteitsdiefstal.

Je nummer omleiden

Hackers kunnen er makkelijk achterkomen welke telefoonprovider je hebt, vertelt Veronica Miller, cyberbeveiligingsexpert bij VPN. Zij bellen dan naar deze provider en doen alsof ze jou zijn. Met een handig snufje zorgen ervoor dat jouw nummer omgeleid wordt naar hun eigen telefoon. Zo kan een hacker makkelijk in jouw account inloggen. Natuurlijk hebben zij jouw wachtwoord niet, maar dat heeft hij ook niet nodig. Hij kan makkelijk op ‘wachtwoord vergeten’ klikken. De reset-link wordt vervolgens naar jouw telefoonnummer gestuurd – maar de hacker krijgt dit op zijn telefoon te zien. Zodra de hacker in jouw account zit, zal het voor hem ook makkelijk zijn om andere accounts te hacken.

Spoofing

De term ‘spoofing’ zal je de afgelopen tijd niet ontgaan zijn. Nep-sms’jes of -belletjes van je bank zijn helaas niet meer ongewoon. Met spoofing kan iemand doen alsof hij belt met jouw nummer, terwijl jij zelf helemaal niet belt. Als een hacker jouw nummer heeft, kan ‘jij’ bijvoorbeeld je dochter bellen met de vraag om wat geld te lenen. Hetzelfde kan gedaan worden via sms of WhatsApp, iets wat in Nederland nu veel gebeurt.

Sms-oplichting

Naast ‘spoofing’ heb je ook ‘smishing’, misschien beter bekend als sms-phishing. Zo kun je een sms’je krijgen van je bank of je huisarts met een dringende oproep om je gegevens in te vullen of een bedrag over te maken. De oplichters doen zich voor als iemand die je vertrouwt en zullen je vervolgens proberen te misleiden door hen persoonlijke informatie en creditcardnummers te geven.

Hoe kun je jezelf beschermen?

  • Virtueel nummer. Het lijkt tegenwoordig bijna onmogelijk om je telefoonnummer niet op het internet te delen. Natuurlijk hoef je je nummer niet groot op je Facebookpagina te zetten, maar bij veel websites moet je je telefoonnummer achterlaten om je te kunnen registreren. Toch kun je dit volgens digitale privacy-expert Ray Wallsh beter niet doen. Gebruik daarvoor liever een virtueel nummer. Zo’n nummer kun je vaak gratis aanmaken bij Google Voice of Burner. Dit virtuele nummer schakelt door naar je echte telefoonnummer.
  • Klik nooit op links. Krijg je een sms’je van je ‘bank’ of ‘huisarts’? Hoe echt het ook lijkt, klik nóóit op de links in zo’n bericht. Bel eerst naar het officiële nummer dat op de website staat aangegeven. Controleer op deze manier of de instantie dit bericht zelf naar jou heeft verstuurd. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn.
  • Extra beveiliging. Om te voorkomen dat hackers je nummer makkelijk kunnen omleiden, kun je je telefoonprovider vragen om extra beveiliging. Denk hierbij aan een tweede wachtwoord of een PIN om in je account te komen.

Lees ook: Pas op voor deze nieuwe fraudetruc onder pakketbezorgers aan de deur!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash, Luis Villasmil