Onderzoek: bijna 40 procent van de Nederlands wil rookverbod

rookverbod

Ook onder de rokers zelf zijn voorstanders voor een verbod

Een pakje sigaretten kopen? Zo’n 40 procent van de Nederlanders vindt dat dat verboden zou moeten worden, zo blijkt uit een panelonderzoek van Hart van Nederland. Ook een op de zes rokers zelf heeft wel oren naar een rookverbod.

Onderzoek naar rookverbod

Hart van Nederland vroeg ruim 3400 deelnemers naar hun mening over een rookverbod. Daaruit blijkt dat bijna 40 procent van de Nederlanders achter een dergelijk verbod staat. Dit rookverbod zou betekenen dat de verkoop en de productie van tabaksproducten niet meer toegestaan is. Een op de zes rokers zou hier zich wel in kunnen vinden, zo meldt het onderzoek. Toch is er ook een groot aantal tegenstanders voor een verkoopverbod. Zo benoemen tegenstanders dat zo’n verbod de vrijheid om eigen keuzes te maken zou beperken en het moeilijk te handhaven zou zijn.

Meerdere maatregelen

Van een rookverbod is op dit moment nog geen sprake. Wel heeft de overheid dit jaar al meerdere maatregelen genomen om rokers te ontmoedigen. Zo steeg in april de prijs van tabak. In juli werden tabaksproducten uit het zicht gehaald in supermarkten en in augustus moesten alle schoolterreinen rookvrij zijn. Vanaf deze maand krijgen alle pakjes sigaretten dezelfde donkergroen-bruine kleur. “De kleur is onaantrekkelijk, de gezondheidswaarschuwing is beter leesbaar en een pakje is geen reclameproduct meer”, zo licht de Rijksoverheid toe. Ook mag er vanaf deze maand niet meer gerookt worden op stations.

Stoptober

Mensen die hun sigaretten vaarwel willen zeggen, krijgen deze maand extra steun door de ‘Stoptober’-campagne. Met Stoptober willen onder andere de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding mensen helpen om van hun rookverslaving af te komen. Meerdere BN’ers doen deze maand een poging. Zo hebben Tjitske Reidinga, Jörgen Raymann, Estelle Cruijff en Rick Brandsteder aangegeven de tabak links te laten liggen.

Lees ook: Onderzoek toont aan hoeveel mensen overlijden door meeroken

Bron: Linda, Rijksoverheid | Beeld: Pexels