538-feest Koningsdag afgelast: zo wordt gereageerd op het besluit

koningsdag feest

Merendeel Nederlanders wil stop op Fieldlab-experimenten

De afgelopen dagen kon je er bijna niet aan ontsnappen: alle heisa rond het 538-Fieldlab. In Breda zouden volgens de planning in totaal 10.000 mensen bij elkaar komen om Koningsdag te vieren. Nu is er een streep door dat plan gezet. Hieronder lees je hoe de verschillende betrokkenen reageren op het besluit.

Koningsdag: 538-feest

Al jaren organiseert radiozender 538 een groot feest op Koningsdag. Vorig jaar kon dit natuurlijk geen doorgang vinden door de pandemie, maar dit jaar zou het anders liggen. Zo werd het Koningsdagfeest aangewezen als Fieldlab, waarmee het feest wél door kon gaan. Maar 10.000 feestende mensen op een steenworp afstand van een overbelast ziekenhuis zat veel mensen toch niet helemaal lekker. Uiteindelijk heeft de Gemeente Breda geen vergunning verleend voor het feest.

Petitie

Zo startten zorgmedewerkers afgelopen weekend een petitie tegen het feest. Chirurg Rogier Crolla en zijn collega’s van het Amphia Ziekenhuis, dat vlakbij het Chasséveld ligt, spraken zich fel uit tegen het feest. Namens “verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen”, zijn zij daarom de petitie gestart. Het feest wordt onder meer “een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners” en een “ondoordacht pseudo-experiment” genoemd. En daar waren veel mensen het mee eens: inmiddels staat de teller op bijna 400.000 handtekeningen. In een reactie op het afblazen van het feest laat het Amphia Ziekenhuis nu weten “opgelucht” te zijn. “Dit is een verstandig besluit”, vertelt de woordvoerder.

Peiling: meerderheid tegen Fieldlabs

Ook een bredere peiling onthult dat de meerderheid van de Nederlanders niet positief naar de Fieldlab-experimenten kijkt. Hart van Nederland liet een peiling doen onder 1300 Nederlanders. 72 Procent van mensen ouder dan vijftig jaar ziet graag een stop op de Fieldlab-evenementen. Onder jongeren is juist 53 procent vóór de proefevenementen. Netto komt het erop neer dat ruim 60 procent van de ondervraagden de Fieldlabs liever kwijt dan rijk is. Zij vinden vooral dat het te vroeg is voor dergelijke grootschalige evenementen.

‘We willen juist iets bijdragen’

Anderzijds zijn er ook voorstanders van de Fieldlab-experimenten. Zo laat Pieter Lubberts, de programmamanager van Fieldlab, bij Beau weten dat hij het een verlies vindt dat het feest is afgeblazen. “De bedoeling is zo anders dan hoe het nu wordt opgevat”, vertelt hij. “We willen juist iets bijdragen aan het openen van de maatschappij”.

Lees ook: Ruim 1 miljoen tickets aangevraagd voor 538 Oranjedag in Breda

Bron: RTL Boulevard 1, 2 | Beeld: videostill