Onderzoek: 71 procent van de Nederlanders wil mondkapjesplicht

mondkapjesplicht

De meerderheid vindt het ‘dringende advies’ om een mondkapje te dragen niet voldoende

Het merendeel van de Nederlanders staat achter een mondkapjesplicht, zo blijkt uit onderzoek. Het dringende advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten zoals dat nu geldt, vinden veel mensen onduidelijk.

Mondkapjesplicht

Een onderzoek in opdracht van RTL Nieuws en Jinek laat zien dat 71 procent van de duizend ondervraagden wil dat er een mondkapjesplicht komt. Het huidige advies om een mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes, mag van hen dus een verplichting worden. Daarnaast vindt 40 procent dat het dragen van mondkapjes ook verplicht zou moeten zijn op straat.

Onduidelijke regels

De deelnemers van het onderzoek vinden het mondkapjesadvies dat nu geldt veruit de meest onduidelijke maatregel. De verplichting om een mondkapje te dragen zou volgens hen deze onduidelijkheid weg kunnen nemen.

Vragen over coronavaccin

Wat opvalt, is dat de mondkapjesplicht in alle leeftijdsgroepen wordt gesteund. Dat ligt anders bij de vragen over een mogelijk coronavaccin. Van de jongste groep deelnemers (18 tot 34 jaar) geeft slechts iets meer dan de helft aan dat ze zich zouden laten inenten als er een vaccin is. In de hoogste leeftijdsgroep, de 65-plussers, zou 79 procent zich laten inenten.

Lees ook: Wegwerpmondkapje opgehad? Knip na gebruik de touwtjes af

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels