Een maand zonder alcohol: 8 tips om Dry January vol te houden

Dry January

Zo wordt het net iets makkelijker

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Wil jij na de decembermaand met een schone lei beginnen? Dan is de kans groot dat je 2024 start met Dry January, oftewel een maand zonder alcohol. Kun jij daarbij nog wel wat hulp gebruiken? Wij zetten acht tips op een rij.

1. Bedenk waarom je precies minder wilt drinken

Ga jij de challenge aan om in januari geen alcohol te drinken? Dat heb je waarschijnlijk bedacht met een reden. Martijn Planken, bedenker van Dry January, noemde dat het ‘iets niet pluis’-gevoel. “Je vindt jezelf geen alcoholist, maar het kan minder”, vertelde hij eerder al eens aan Nu.nl. Hij raadt daarom aan om op te schrijven waarom je minder wilt drinken. Dan maak je het concreet en ben je je er bewust van waarom je het doet.

2. Ga na waarom je drinkt

Misschien neem je af en toe slechts een borreltje ‘voor de gezelligheid’. Lijkt onschuldig, maar het kan ook betekenen dat je troost zoekt in alcohol. Dit besef kan je wellicht helpen om een alcoholpauze vol te houden. Andersom werkt het op dezelfde manier: pas wanneer je een tijdje niet drinkt, kun je erachter komen hoe afhankelijk je onbewust bent geworden van alcohol, om je beter of rustiger te voelen. Ook deze realisatie kan je helpen om te minderen. Want alcohol laat je op korte termijn misschien beter voelen, maar op de lange termijn versterkt het sombere gevoelens of psychische problemen juist.

3. Vertel aan iedereen dat je meedoet met Dry January

Vertel aan alle mensen om je heen dat je een maand lang geen alcohol wilt drinken. Zo voorkom je hopelijk dat mensen je alsnog alcoholische drankjes aanbieden op een feestje. Steun en acceptatie zijn heel belangrijk. En als je omgeving weet van jouw alcoholstop, heb je bovendien een stok achter de deur. Het is immers niet leuk om te vertellen dat je het niet hebt volgehouden, toch?

4. Zoek een bondgenoot

Het is lastiger om een maand zonder alcohol vol te houden wanneer iedereen om je heen vrolijk doorgaat met drinken. Zoek daarom een maatje dat samen met jou de uitdaging aangaat. Je kunt het misschien wel alleen, maar samen is het een stuk makkelijker en leuker. En heb je het op een gegeven moment even moeilijk? Dan is het fijn om je hart te luchten bij iemand die in hetzelfde schuitje zit als jij.

5. Bedenk wat je dan wél gaat drinken

Ga je naar een feestje waar je normaal gesproken alcohol zou drinken? Bedenk dan van tevoren wat je in plaats daarvan neemt, om te voorkomen dat je in je oude gewoontes vervalt. Ga bijvoorbeeld voor een colaatje, appelsap, of een simpel glas water. Pas wel op met drankjes die op alcohol lijken, zoals alcoholvrij bier. Dit kan de drang naar alcohol juist versterken. Heb je daar geen moeite mee, dan kan een alcoholvrij biertje een goed alternatief zijn.

6. Haal het niet in huis

Zorg dat je geen alcohol in huis hebt. Zo kom je niet in de verleiding op lastige momenten. Die verleiding is er wel vaak bij thuisdrinkers, weet Planken. “Thuisdrinkers hebben het nog moeilijker. Je zit op de bank en voelt onrust opkomen. Je lichaam anticipeert altijd op gewoontegedrag. Je lichaam gaat erom vragen.” Zijn advies? Doe iets anders, om jezelf af te leiden. “Hiermee doorbreek je het gewoontepatroon en leer je je lichaam wennen aan nieuwe impulsen”, aldus Planken.

7. Doe iets leuks van het geld dat je overhoudt

Wanneer je geen alcohol meer koopt, houd je geld over. Daar kun je leuke dingen van doen. Ga bijvoorbeeld een dagje naar de sauna of de bios. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf aan het einde van je alcoholpauze te trakteren op iets lekkers. Wanneer je jezelf een beloning stelt, wordt het makkelijker om de alcoholische drankjes te laten staan.

8. Denk aan de vele voordelen

Stoppen met drinken is goed voor je lichaam en geest. Doe je dit (een tijdje), dan zul je:

  • Beter slapen
  • Gewicht verliezen (mits je de alcohol niet vervangt door andere calorierijke versnaperingen)
  • Je fitter en scherper voelen
  • Minder kans hebben op ziektes als kanker en hart- en vaatziekten
  • Minder last krijgen van somberheid en angstige gevoelens
  • Een mooiere huid krijgen

Met deze voordelen in gedachten laat je een biertje of wijntje toch een stuk makkelijker staan. Veel succes deze maand!

Lees ook: Tot wanneer mag je iemand een ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen?

Bron: Nu.nl, Margriet, Tips en Weetjes archief | Beeld: Pexels

Array