Een maand zonder alcohol: 8 tips om Dry January vol te houden

dry january

Zo wordt het net iets makkelijker

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Wil jij na de decembermaand met een schone lei beginnen? Dan is de kans groot dat je 2023 start met Dry January, oftewel een maand zonder alcohol. Kun jij daarbij nog wel wat hulp gebruiken? Wij zetten acht tips op een rij.

1. Bedenk waarom je precies minder wilt drinken

Ga jij de challenge aan om in januari geen alcohol te drinken? Dat heb je waarschijnlijk bedacht met een reden. Martijn Planken, bedenker van Dry January, noemt dat het ‘iets niet pluis’-gevoel. “Je vindt jezelf geen alcoholist, maar het kan minder”, vertelt hij aan Nu.nl. Hij raadt daarom aan om op te schrijven waarom je minder wilt drinken. Dan maak je het concreet en ben je je er bewust van waarom je het doet.

2. Ga na waarom je drinkt

Misschien neem je af en toe slechts een borreltje ‘voor de gezelligheid’. Lijkt onschuldig, maar het kan ook betekenen dat je troost zoekt in alcohol. Dit besef kan je wellicht helpen om een alcoholpauze vol te houden. Andersom werkt het op dezelfde manier: pas wanneer je een tijdje niet drinkt, kun je erachter komen hoe afhankelijk je onbewust bent geworden van alcohol, om je beter of rustiger te voelen. Ook deze realisatie kan je helpen om te minderen. Want alcohol laat je op korte termijn misschien beter voelen, maar op de lange termijn versterkt het sombere gevoelens of psychische problemen juist.

3. Vertel aan iedereen dat je meedoet met Dry January

Vertel aan alle mensen om je heen dat je een maand lang geen alcohol wilt drinken. Zo voorkom je hopelijk dat mensen je alsnog alcoholische drankjes aanbieden op een feestje. Steun en acceptatie zijn heel belangrijk. En als je omgeving weet van jouw alcoholstop, heb je bovendien een stok achter de deur. Het is immers niet leuk om te vertellen dat je het niet hebt volgehouden, toch?

4. Zoek een bondgenoot

Het is lastiger om een maand zonder alcohol vol te houden wanneer iedereen om je heen vrolijk doorgaat met drinken. Zoek daarom een maatje dat samen met jou de uitdaging aangaat. Je kunt het misschien wel alleen, maar samen is het een stuk makkelijker en leuker. En heb je het op een gegeven moment even moeilijk? Dan is het fijn om je hart te luchten bij iemand die in hetzelfde schuitje zit als jij.

Lees meer tips op de volgende pagina.