Ruim 850 boetes per week voor telefoongebruik op de fiets

telefoongebruik fiets

Gebruik jij je telefoon weleens op de fiets?

We weten allemaal dat het niet mag en tóch gebeurt het dagelijks: telefoongebruik op de fiets. De politie schrijft dan ook gemiddeld 850 boetes per week uit aan fietsers die hun telefoon vasthouden, blijkt uit cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau deelde met NU.nl

Verbod

Sinds juli 2019 geldt er een verbod om een telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Doe je dit wel? Dan hangt er een bekeuring van 95 euro boven het hoofd. Inmiddels is dit boete verhoogd naar 100 euro. Het verbod werd ingesteld om het verkeer veiliger te maken. Appende fietsers slingeren meer en kijken minder op de weg, hierdoor maken ze het verkeer voor zichzelf en medeweggebruikers onveilig. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Avondklok en lockdown

Het is niet duidelijk of het verbod ook daadwerkelijk effect heeft gehad. Een gedetailleerde registratie van fietsongelukken komt in de cijfers namelijk niet naar voren. Daarnaast hebben agenten tijdens de avondklok en lockdown minder boetes uitgedeeld, waardoor de cijfers beïnvloed worden.

Fietsers aanspreken

De politie zegt niet specifiek op telefoongebruik op de fiets te controleren. Maar wanneer een agent een appende of bellende fietser zit, wordt de fietser hierop aangesproken. Dit kan leiden tot een waarschuwing of een boete van 100 euro. Laat die telefoon dus maar gewoon in je zak zitten wanneer je op de fiets zit!

Lees ook: Belastingdienst stapt af van papieren en gaat alles digitaal regelen

Bron: NOS | Beeld: Pexels