94-jarige man schrijft brief aan jongeren en gaat viral: ‘Hou nog even vol’

De open brief van de 94-jarige man raakt de harten van vele Nederlanders

Dit weekend verscheen er in het Algemeen Dagblad wel een erg bijzondere ‘brief van de dag’. De 94-jarige Jan Hoek uit Rotterdam richt zich tot de jongeren en roept hen op om nog even vol te houden in deze coronatijd. Veel jongeren vinden het namelijk steeds lastiger om zich aan de regels te houden.

Moeilijke tijden

De 94-jarige Rotterdammer vertelt in zijn brief over zijn jeugd, die zeker niet makkelijk was. Toen Hoek vijftien jaar oud was, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Samen met zijn broer werd hij gedwongen om in Duitsland te gaan werken, anders zouden zijn buren hen aangeven. Zijn broer kon ontsnappen, Hoek heeft zeven maanden in Duitsland moeten werken. Niet lang daarna, op zijn zeventiende, deed de regering een oproep voor de dienstplicht. Hoek vertrok naar Nederlands-Indië. Daarover vertelt hij: “Geen leuke tijd. Ik probeer die nog steeds te vergeten.” Pas toen hij 25 jaar oud was, keerde Hoek terug naar Nederland.

Jongelui

“Jongelui”, richt de 94-jarige man zich tot de jongere generatie die het lastig heeft in deze coronatijd. “Wat ik maar wil zeggen: wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden. Dan kun je na een klein jaar waarschijnlijk weer volop van je jonge leven genieten.” Hoek besluit zijn brief met: “Ik ben 94 jaar, maar ik reken op jullie.”

Viral

Al snel werd de brief van meneer Hoek al duizenden keren geliket en gedeeld. Ook de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, deelde de wijze woorden van de 94-jarige man.

Lees meer: Het liefste ooit: deze opa en oma dragen elke dag een matchende outfit

Bron: LINDA.nl, Twitter | Beeld: Unsplash