Aanbieders vakantiehuisjes niet transparant genoeg over kosten

vakantiehuisjes kosten

‘Extra kosten bovenop de huurprijs zijn vaak verstopt’

Als je wel eens een weekendje weg in een vakantiehuisje hebt geboekt, dan weet je ongetwijfeld dat dat niet altijd even eenvoudig is. Bovenop de huurprijs komen vaak nog allerlei extra kosten – van schoonmaakkosten tot toeristenbelasting. En dat soort kosten stoppen aanbieders graag weg in de kleine lettertjes. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat daar een einde aan moet komen.

Verstopte kosten

Wanneer je even de boel de boel wilt laten, wat doe je dan? Precies: je boekt een midweek of lang weekend in een vakantiehuis. Keuze genoeg: van luxe bungalows aan het water tot simpele huisjes in de bossen. Maar wat veel van die huizen gemeen hebben, is dat er niet altijd evenveel duidelijkheid is over de kosten. Zo kan een voordelige boeking voor een ontspannende paar dagen weg opeens een dure grap worden vol kopzorgen.

ACM grijpt in

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt is het zat en start een onderzoek. Bovenop de huurprijs van een huisje komen vaak nog toeristenbelasting en schoonmaakkosten. Ook kosten voor beddengoed en handdoeken zijn niet ongewoon. Maar die worden meestal niet direct getoond bij de huurprijs.  “Mensen moeten ergens los op klikken”, legt een woordvoerder van de ACM uit. Als je dat niet doet, dan is de uiteindelijke factuur een nare verrassing. Volgens de toezichthouders kunnen deze praktijken tot wel tientallen euro’s verschil maken onder de streep.

Vergelijken

Bovendien maakt dit het vergelijken niet makkelijker. Ga maar na: als je zelf een accommodatie zoekt, dan wil je graag een huisje dat binnen je budget past. Met al deze verborgen kosten wordt het zo wel erg moeilijk om direct te filteren op een passend vakantie-onderkomen. “Het moet voor klanten meteen duidelijk zijn wat ze kwijt zijn voor het boeken van een reis of accommodatie en wat daar nog bij komt. Dan kun je pas goed vergelijken”, stelt de ACM. “De ACM start daarom onderzoeken naar misleidende reisprijzen, te beginnen bij aanbieders van accommodaties op vakantieparken”, deelt de organisatie. In april zal dit onderzoek van start gaan.

Lees ook: Dit is jouw volgende vakantiebestemming volgens je sterrenbeeld

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash

Array