Sinds aankondiging coronabewijs aantal prikafspraken bijna verdubbeld

coronabewijs prikafspraken

De toename van zestig procent is ‘hoogst ongebruikelijk’

Wat je er ook van vindt: het coronabewijs komt er. Verschillende horeca hebben al laten weten dat ze deze regel aan hun laars zullen lappen, maar toch lijkt de aankondiging een impact te hebben: het aantal prikafspraken voor coronavaccins is sinds de aankondiging van het coronabewijs bijna verdubbeld.

Coronabewijs

Bij de meest recente persconferentie werd duidelijk dat het coronabewijs vanaf 25 september tijdelijk wordt ingevoerd. “Laat ik het nog maar eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren, dat blijft een vrije keuze. Maar de verstandige keuze is om het wel te doen”, liet Hugo de Jonge weten tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag. Daarom geldt vanaf 25 september dat je in de CoronaCheck-app een bewijs moet kunnen laten zien dat je gevaccineerd of negatief getest bent. Dat geldt wanneer je naar de horeca wilt, voor evenementen en festivals, theaters, concerten, bioscopen of professionele sportevenementen.

Verdubbeling prikken

Deze maatregelen lekten echter al ruim voor de persconferentie uit, en sindsdien is er een duidelijke stijging te zien in het aantal gemaakte prikafspraken. Vorige week werden er gemiddeld 8.000 prikken per dag ingepland. Bij het uitlekken van de persconferentiedetails op maandag steeg dit aantal naar 13.000 afspraken op één dag. Dinsdag steeg dat aantal nog verder naar 15.558, laat GGD GHOR Nederland weten aan Hart van Nederland. De GGD weet nog niet of ze de stijging van het aantal prikafspraken direct willen linken aan het coronabewijs. De toename van 60 procent in één dag is wel ‘hoogst ongebruikelijk’, laten ze weten.

Totaal aantal prikken

Vorige week werden gemiddeld 18.000 vaccinaties per dag gezet voor een totaal van 128.000. Dat is sinds januari het laagste gemiddelde. Deze week staan er in totaal zo’n 105.000 prikken gepland. Op 1 september werd de mijlpaal van 23 miljoen totaal gezette prikken bereikt. Op 12 september stond het aantal volledig gevaccineerden in Nederland op 11.380.683 mensen. Nu lijkt het er dus op dat dit aantal de komende weken nog een kleine boost krijgt.

Lees ook: Giel Beelen annuleert theatertour vanwege coronabewijs

Bron: Metro Nieuws, Coronadashboard | Beeld: Brunopress