Het aantal coronabesmettingen stijgt weer – vooral onder jongeren

coronabesmettingen

Hoe zorgelijk is dat?

Een tijd lang leek het enorm goed te gaan met de coronacijfers. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalde behoorlijk, waarop het kabinet besloot flink wat versoepelingen door te voeren. Nu lijkt die dalende lijn weer om te slaan in een stijgende lijn, met gisteren 1239 besmettingen – 104 meer dan de dag ervoor. Ook het gemiddelde aantal positieve coronatests stijgt behoorlijk. In de afgelopen week werden gemiddeld 843 mensen per dag positief getest. Dat is 36 procent meer dan de week ervoor. Moeten we ons zorgen maken?

Meer testen

Ten eerste is het belangrijk om de coronacijfers eens beter onder de loep te nemen. Hoe kan de stijging van het aantal coronabesmettingen worden verklaard? NOS meldt dat die stijging waarschijnlijk deels te maken heeft met het ‘Testen voor Toegang’. Het is sinds vorige week namelijk verplicht om een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs te laten zien als je naar een evenement of (nacht)club gaat. Zo werden er afgelopen weekend – inclusief vrijdag – al bijna 300.000 testafspraken gemaakt. “En als er zoveel meer getest wordt, pik je simpelweg meer op van de besmettingen. Dan zie je meer van de ijsberg die er altijd al is, maar die we nooit helemaal zien”, vertelt immunoloog Dimitri Diavatopoulos aan NOS.

Deltavariant

Daarnaast zou de opkomst van de deltavariant ook iets te maken kunnen hebben met het stijgende aantal coronabesmettingen, zo stelt epidemioloog Frits Rosendaal. “Die variant is via het reizen in Nederland gekomen. Met name jongerenreizen hebben hieraan bijgedragen. Er zijn hele groepen jongeren positief getest teruggekomen van hun examenreis”, vertelt hij aan de omroep. Het lijkt een herhaling te zijn van vorig jaar zomer, aldus Rosendaal. “Alleen lijkt deze variant veel besmettelijker dan het virus dat rondging vorig jaar.” Ook de versoepelingen dragen bij aan het aantal besmettingen, als je het veldepidemioloog Amrish Baidjoe vraagt. “We hebben versneld de maatregelen losgelaten. Daardoor komen meer mensen samen en is er meer mobiliteit. Dat hebben we naar mijn mening te snel gedaan.”

Strijd tussen besmettingen en vaccinaties

Naast het toenemende aantal coronabesmettingen en positieve testuitslagen, worden er ook steeds meer mensen gevaccineerd. Hoe zorgelijk is het dan dat de coronacijfers weer verslechteren? Volgens deskundigen moeten we hiervoor de zomer afwachten, het is namelijk ‘een strijd’ tussen de besmettingen en het aantal vaccinaties. Mocht het overgrote deel van de Nederlanders zich niet meer aan de basismaatregelen houden en de besmettingen zich zo sneller verspreiden, dan zouden de risico’s groter kunnen worden. Valt dit echter mee, dan kunnen de vaccinaties op tijd een nieuwe uitbraak tegengaan, zo schrijft NOS.

Jongeren

Als we kijken naar de coronacijfers van de afgelopen dagen, valt op dat vooral jongeren besmet zijn met het virus. De meeste besmettingen komen voor in de leeftijdsgroep tussen 10 en 29 jaar, met de grootste piek bij de jongeren tussen de 20 en 29 jaar oud. Volgens Rosendaal is dit geen zorgelijke tendens. Het wordt pas echt zorgelijk als kwetsbaren en ouderen die nog niet volledig beschermd zijn door vaccinatie besmet raken, zo stelt de epidemioloog. “Je bent pas een maand na je tweede prik (en eerste prik bij Janssen) écht goed beschermd. In Nederland zijn er veel mensen die pas één prik hebben gehad – die ook al beschermt, maar niet genoeg. Die mensen lopen nu nog risico bij een besmetting.”

Minder feestjes

Het is dus opletten geblazen de komende weken dat deze kwetsbaren en ouderen niet besmet raken. Volgens de deskundigen is het dan ook verstandig om de versoepelingen een tandje terug te draaien. Geen zoveelste lockdown, maar voor de jongeren iets minder feestjes en vooral een strengere controle en handhaving op negatieve testuitslagen en vaccinatiebewijzen.

Lees ook: Deltavariant corona in opkomst: hoe goed beschermen de vaccins?

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Jade Masri