Aantal doden door ongelukkige val in tien jaar tijd verdubbeld

ongelukkige-val

Vooral bij ouderen nam het aantal flink toe

In 2021 zijn in totaal 5400 mensen om het leven gekomen door een ongelukkige val. Dat is bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij hebben doodsoorzaken geanalyseerd en zijn op basis daarvan tot die conclusie gekomen.

Vergrijzing als factor

Het gaat met name om 80-plussers en dementerenden (in het bijzonder mensen die langdurige zorg krijgen in een instelling). In totaal was 43 procent van de slachtoffers tachtig jaar of ouder; 36 procent was ouder dan negentig jaar. Vrouwen maken vaker een ongelukkige val dan mannen.

Het CBS ziet dat de stijging in het aantal sterfgevallen samenvalt met de vergrijzing. “Maar ook per duizend inwoners in een leeftijdsgroep is de toename te zien. Dat geldt het sterkst bij vrouwen van negentig jaar of ouder”, schrijven ze in een persbericht.

Stijgende cijfers

Van elke duizend vrouwen in de leeftijdscategorie 90+ overleden er vorig jaar 15,5 door een ongelukkige val. In 2011 waren dat er een stuk minder, namelijk 6,7. Van elke duizend mannen in de leeftijdscategorie 90+ overleden er vorig jaar 13; in 2011 waren dat er 7,6.

De hoge leeftijd is overigens niet de enige factor. Ook de ziekte van Parkinson, dementie en MS hebben invloed. Vorig jaar leden vier op de tien slachtoffers aan één van die aandoeningen.

Lees ook: Oei: ontstekingsremmer in inhalatoren kan witte stof in je brein verstoren

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, WJ