Viroloog Ab Osterhaus: ‘Hoe eerder we een totale lockdown krijgen, hoe beter’

De coronadeskundige stelt dat we binnen 4 weken het virus kwijt kunnen zijn

Het aantal coronabesmettingen neemt nog altijd toe. De afgelopen dagen was er wel sprake van een lichte afvlakking, maar viroloog Ab Osterhaus is er alsnog niet positief over. Volgens hem hebben we een totale lockdown nodig.

Afvlakking is niet genoeg

Vorige week steeg het aantal coronabesmettingen met 30 procent, terwijl het die week daarvoor nog een stijging van 60 procent betrof. Toch is het volgens Osterhaus lang niet genoeg. “We gaan niet de goede kant op. We zijn onszelf aan het rijk rekenen op deze manier. Ik vind dat er andere maatregelen genomen moeten worden. Ik denk dat het zo niet verder kan”, stelde de deskundige gisteren aan tafel bij Thijs van den Brink en Giovanca Ostiana bij Op1.

Totale lockdown

“Ik denk niet dat we het ons op dit ogenblik kunnen permitteren om risico’s te nemen.” De viroloog is dan ook van mening dat een totale lockdown er sowieso komt. “Hoe eerder je het doet, hoe beter. En dan het liefst samen met andere Europese landen. Ik maak me grote zorgen. Als we niets anders doen, dan zien we de curve verder omhooggaan.”

Strengere maatregelen

Ook Ginny Mooy, antropoloog en lid van het Red Team (een team van deskundigen dat het kabinet adviseert rondom het coronavirus), vindt dat we de teugels niet moeten laten vieren, maar moeten aantrekken. “Ik snap goed dat mensen de behoefte hebben aan dit soort lichtpuntjes, maar ik denk dat dat sinds het begin van deze epidemie in Nederland ook wel een beetje ons probleem is. Ieder lichtpuntje dat we zien, dat beschouwen wij als een startschot om het leven weer te herpakken.” Ook zij is van mening dat we door moeten gaan met maatregelen tot het aantal besmettingen sterk afneemt. “Het moet bijna naar nul.”

Lees ook: Dit jaar de griepprik halen gaat door corona nét even anders

Bron: Op1 | Beeld: Videostill Op1