ABN Amro: ‘Steunpakket nu niet nodig, er is nog geen energiecrisis’

abn amro steunpakket

Volgens de bank moet er nog gewacht worden met een steunpakket

Bank ABN Amro roept de overheid op om te wachten met eventuele steunpakketten voor de dreigende energiecrisis. Volgens onderzoek van de bank valt het namelijk allemaal wel mee. De steunmaatregelen zouden dan ook te vroeg komen, en dit zou de inflatie volgens hun onderzoek juist kunnen versterken. Daarom roept de ABN Amro op om te wachten met het steunpakket. Het Nibud is het hier echter niet mee eens.

‘Wacht met steunpakket’

De ABN Amro heeft onderzoek gedaan naar rekeningen van 1 miljoen huishoudens. Zij stellen dat de maandelijkste energierekening maar heel beperkt is opgelopen. “Het gemiddeld maandbedrag was in augustus 166 euro, vorig jaar augustus 132 euro”, stelt hoofdeconoom Sandra Philippen. De conclusie van de bank is dan ook dat het wel meevalt met de energiecrisis.

“Er zijn mensen die 500 euro betalen, maar dat zijn extreme uitzonderingen. Wij schatten op basis van onze data dat niet meer dan 1,5 tot 2 procent nu een voorschot moet betalen dat meer dan 150 procent is gestegen”, legt Philippen uit.

Inflatie

De bank waarschuwt voor flinke inflatie. “Als het kabinet nu weer met miljarden euro’s gaat strooien die niet de extra kosten repareren, maar extra koopkracht creëren doordat het geld terechtkomt bij mensen die geen hogere rekening hebben, dan krijg je heel veel extra inflatie. Die kan met procentpunten omhoog gaan. Dat is een grote zorg die bij ons leeft.”

De bankt vult aan: “Help alleen mensen die kopje onder dreigen te gaan, probeer niet ieders koopkracht te herstellen.” Daarom luidt de oproep: “Zet alles klaar om het uit te voeren, maar wacht tot het nodig is. Anders loopt de inflatie nóg verder op.”

‘Nooit te vroeg’

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) staat lijnrecht tegenover de bank. “De ABN Amro wil niet dat de inflatie oploopt en kijkt vanuit dat oogpunt naar de cijfers. Maar vanuit het oogpunt van de consument zien wij dit anders.”

Een woordvoerder van het Nibud legt uit dat veel consumenten in flinke onzekerheid zitten. “Er heerst een totale onzekerheid over wat het volgende tarief zal worden. Mensen zien de bui al hangen en dat is ook terecht.” Daarom zien zij het steunpakket absoluut niet als te vroeg. “Mensen zitten omhoog en kunnen een buffer nu juist goed gebruiken.”

Lees ook: Economie diep in de put: hoge inflatie, toenemende armoede en groei remt

Bron: AD, NU.nl | Beeld: Unsplash, Julian Hochgesang