Aboutaleb verkozen tot ‘beste burgemeester ter wereld’

aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester is de eerste Nederlandse winnaar ooit

Ahmed Aboutaleb is uitgeroepen tot ‘beste burgemeester ter wereld 2021’. De Rotterdamse burgemeester wordt onder meer geprezen omdat hij iedereen gelijk behandelt. Deze instelling heeft hem de World Mayor 2021-prijs opgeleverd. 

Beste burgemeester

De Rotterdamse burgemeester moet de prijs delen met Philippe Rio, burgemeester van de Franse stad Grigny. “Beide burgemeesters hebben gemeen dat ze de sterke overtuiging hebben dat vrede, vrijheid, gelijke rechten en waardigheid enorm belangrijk zijn voor de sociale cohesie”, klinkt het jurycommentaar. De prijs voor ‘beste burgemeester’ wordt sinds 2004 elk jaar uitgereikt door de Londense stichting City Mayors Foundation. Deze internationale denktank houdt zich bezig met lokaal bestuur. Aboutaleb is de eerste Nederlandse burgemeester die een sculptuur op de schouw kan zetten.

Aboutaleb

Aboutaleb is bezig met zijn derde termijn als Burgemeester van Rotterdam. Hij wordt omschreven als ‘gepassioneerde verdediger van vrijheid, tolerantie en solidariteit’. Volgens de organisatie heeft hij tijdens de pandemie ‘exceptioneel leiderschap getoond’. “Al vanaf het begin van de coronapandemie was hij zich bewust van de gevaren voor de kwetsbare delen van de samenleving.” Ook wordt Aboutaleb geroemd omdat hij begrijpt dat steden veerkrachtiger, socialer en milieubewuster moeten zijn, willen ze natuurrampen kunnen weerstaan. “Aboutaleb leidt Rotterdam al sinds 2009 met moed, geduld en bescheidenheid. Hij wordt door de meesten burgervader genoemd: tijdens alle jaren als burgemeester, heeft hij zich als de vader van een hele grote familie gedragen.”

Een eer

In een reactie laat Aboutaleb weten dat hij enorm vereerd is met de prijs. “Ik ben er stil van. Het is een eer dat Rotterdammers mij hiervoor hebben voorgedragen. Ik voel me dan ook zeer gewaardeerd door de inwoners van deze mooie stad. Een stad waar zo veel verschillende mensen samen leven. Ik heb de allermooiste baan die je je maar kan bedenken.”

Lees ook: Triest nieuws: ‘Mr. Lingo’ François Boulangé overleden

Bron: NOS | Beeld: Brunopress