Action profiteert van energiecrisis: we winkelen er massaal

action

Ga jij ook vaker naar de Action?

Dat alles duurder wordt, daar kunnen we niet omheen. En hoewel de inflatie en energiecrisis bij de meeste mensen voor problemen zorgt, heeft Action er alleen maar baat bij. Hun omzet is namelijk flink gestegen, naar 8,9 miljard euro. We gaan niet alleen massaal naar de koopjesketen voor dekentjes en kachels, maar ook voor dagelijkse boodschappen.  

Koopgedrag veranderd

“Het koopgedrag van klanten is veranderd”, zegt woordvoerder Frank van Rutten van Action tegen RTL Z. “Zij maken nu een andere afweging, voor dagelijkse boodschappen als wasmiddel en zeep weten ze ons nu beter te vinden. Ze letten scherper op de prijs en dat merken we aan de verkopen.” Maar ook nu we thuis de kachel lager zetten om kosten te besparen, investeren we massaal in producten om ons warm te houden bij Action. Dat ziet Van Rutten ook al een tijdje gebeuren. “Fleecedekens inderdaad, maar elektrische kacheltjes hebben we op een gegeven moment ook heel veel verkocht.”

Goedkoopste blijven

Dat we nu (nog) vaker naar Action gaan, ziet de winkelketen terug in de cijfers. Zo steeg de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn met 18,1 procent. Inclusief de 280 nieuwe winkels is dat maar liefst 30 procent. Helaas ontkomt Action zelf ook niet aan prijsstijgingen, daar waarschuwde topvrouw Hajir Hajji vorig jaar al voor. Wel benadrukte ze dat ze erop letten om de goedkoopste te blijven. “Dat is waar wij scherp op letten.” In hoeverre de prijzen zijn gestegen bij de koopjesketen, is moeilijk te zeggen omdat het assortiment continu wisselt. In november zei Hajji: “Wij zien een stijging van dagelijkse boodschappen zoals wasmiddel, zeep, toiletpapier en keukenrollen die tot 30 procent hoger ligt dan eerdere jaren.”

Loonsverhoging

De positieve gang van zaken bij Action is ook goed nieuws voor de werknemers. Zij krijgen er dit jaar namelijk 10 procent meer loon bij. 8 procent daarvan is structureel en 2 procent eenmalig. In 2024 geldt dat dus niet meer, tenzij er later nieuwe afspraken worden gemaakt.

Lees ook: Wow: zoveel producten werden er afgelopen jaar bij Action verkocht

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Screenshot Google Maps