Action en Wibra openden vandaag tóch de deuren, maar kabinet grijpt in

‘De grote ketens mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe’, klinkt het in de Tweede Kamer

Premier Rutte was duidelijk in zijn toespraak vanuit het Torentje maandagavond: alle niet-essentiële winkels moeten dicht. Maar welke winkels nou precies wél essentieel zijn, dat is toch nog niet helemaal duidelijk. Dinsdag bleek al dat HEMA gewoon openging – al dan niet met het afdekken van de niet-essentiële items zoals kleding en make-up – en vandaag openen ook grote winkelketens zoals Action en Wibra gewoon de deuren. Het kabinet komt daarop met strengere coronaregels voor deze ketens, melden Haagse bronnen. 

Wat is wel en niet essentieel?

Het is volgens een ingewijde ‘een glijdende schaal’: de afbakening van niet-essentiële en de essentiële winkels. Volgens de richtlijnen van het Rijk mag een filiaal open als het meer dan zeventig procent van zijn omzet uit zogenoemde ‘essentiële diensten’ haalt. Als een winkel voor de producten een omzet van dertig procent haalt, mag alleen dat deel van de winkel open.

Verkoop essentiële producten

Prima, dachten Action en Wibra. Wibra wilde dan ook doorgaan met de verkoop van ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen, hygiëneproducten en schoonmaakproducten. Ook Action zegt zo’n veertig procent van de omzet te behalen met essentieel geachte artikelen, en opende vandaag dus weer de deuren.

Kritiek Tweede Kamer

Dit leidde tot veel irritatie en kritiek in de Tweede Kamer. “De grote ketens (Wibra/Action/Hema) mogen van dit kabinet ‘gewoon’ open. De kleine winkelier is de dupe en blijft dicht”, schrijft GroenLinks-voorman Jesse Klaver. “Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is.’’ PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher sluit zich hierbij aan. “Action, Wibra, Makro open. Basisscholen, kleine winkels dicht. Vindt het kabinet dit zelf eerlijk?” Lilian Marijnissen van de SP doet ook nog een duit in het zakje: “Onze scholen, theaters en kleine winkeliers moeten allemaal dicht, maar grote bedrijven kunnen hun gang gaan? Deze bedrijven kennen geen grenzen, kabinet stel ze!’’

Puzzelen

Volgens Haagse bronnen ‘puzzelt’ het kabinet nog met een juiste formulering om de grote winkelketens op de vingers te tikken. Toch lijkt het niet de bedoeling dat deze winkels nog langer openblijven.

Lees ook: Harde lockdown: dit zijn de maatregelen die vanaf vandaag ingaan

Bron: AD | Beeld: KASSA KASSA KASSA door Thomas Vandenberghe onder de licentie CC BY-SA 2.0.