Activisten in Frans museum uit de kleren tegen seksualisering vrouwelijk lichaam

seksualisering vrouwelijk lichaam

Vorige week werd een 22-jarige vrouw de toegang tot het museum geweigerd wegens haar ’te blote’ decolleté

Het wereldberoemde Parijse Musée d’Orsay kwam vorige week in opspraak toen het museum een 22-jarige vrouw niet binnenliet vanwege haar decolleté. Dit zou te bloot zijn. Afgelopen weekend kwamen twintig vrouwen hiertegen in opstand. In de grote hal gingen zij tussen de kunstwerken uit de kleren. 

Seksualisering

De activisten hadden teksten op hun lichaam geschreven als ‘obsceniteit is wat jij ervan maakt’ en ‘vrouwenlichamen zijn nooit obsceen’. De groep vrouwen is afkomstig van de feministische beweging Femen. Met ontblote bovenlijven en hun vuisten in de lucht spraken zij zich uit tegen het seksualiseren van het vrouwelijk lichaam. Het beoordelen van vrouwen op hun lichamen kan, volgens de activisten, niet meer door de beugel.

View this post on Instagram

#cecinestpasobscene #femen #museedorsay

A post shared by Alexandra (@alex.miranda.larrahona) on

Te laag decolleté

Aanleiding voor bovenstaande actie was een voorval enkele dagen ervoor. De 22-jarige Jeanne werd de toegang tot het museum geweigerd, vanwege haar ’te lage’ decolleté. Bij de ingang van het Musée d’Orsay zou een receptioniste tegen de vrouw gezegd hebben: “Oh nee, dat kan niet. Zo kan je niet naar binnen.” Hier was Jeanne het niet mee eens. Ook van een bewaker kreeg ze niet veel steun. “Regels zijn regels”, zei hij. Toen de 22-jarige studente vroeg welke regels dit precies waren, kreeg ze geen antwoord.

Open brief

Een tweede bewaker stelde Jeanne zelfs voor om een jas aan te trekken en zo haar decolleté te bedekken. Uiteindelijk besloot ze dit maar te doen. “Eenmaal binnen zie ik overal schilderijen van naakte vrouwen en beeldhouwwerken van naakte vrouwen’’, schreef ze de dag erna in een open brief op Twitter. “Ik vraag me af of die bewakers zich realiseren dat ze me geseksualiseerd hebben. Ik ben meer dan een stel borsten, ik ben meer dan een lichaam.”

Jeanne deelt een foto waarop ze haar jurk van die dag laat zien:

Verontwaardigde reacties

De open brief leidde tot een stortvloed aan verontwaardigde reacties. De tweet werd ruim veertigduizend keer geliket en bijna 25 duizend keer geretweet. ,”Het museum hangt vol met naakte kunst, hoe kan het personeel nou van de leg raken door een decolleté?’” vroeg een Belgische politicus zich zelfs af.

Excuses

Nog voor de protestactie van de feministische beweging Femen bood het museum excuses aan. Het incident was het gevolg van ‘overijverige beambten’, liet Musée d’Orsay aan Jeanne weten. De studente accepteerde de excuses. “Ik pleit niet voor een boycot van het museum. Ik wilde aandacht vragen voor het feit dat vrouwen nog steeds dagelijks het slachtoffers zijn van seksisme.’’

Lees ook: Lange Frans lapt coronaregels aan zijn laars en omhelst fans

Bron: Algemeen Dagblad | Beeld: Unsplash