Advies OMT: langere kerstvakantie, maar minder tijd bij opa en oma

langere-kerstvakantie

Wel of niet een weekje extra thuis?

De kerstdagen zijn in zicht, dus het is bijna tijd voor de kerstvakantie bij basisscholen en middelbare scholen. Corona is nog altijd niet vertrokken – sterker nog: in het onderwijs vinden veel besmettingen plaats. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert daarom om de vakantie een week langer te laten duren.

Eigen bubbel

Op dit moment ligt een groot deel van de coronabesmettingen bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Als dat zo doorgaat, zullen er veel kinderen zijn die met corona bij het kerstdiner aanschuiven. In de meeste gevallen worden zij er zelf niet ernstig ziek van, maar bij hun familieleden kan dat wel zo zijn. Vooral voor opa’s en oma’s is het een risico.

Het OMT adviseert daarom om de kerstvakantie een week eerder te laten beginnen. Viroloog Gorben Pijlman (Wageningen Universiteit) legt uit wat de reden daarvoor is: “Als kinderen voorafgaand aan kerst op een school zijn waar het virus circuleert, dan kun je aan tafel opa en oma besmetten. Als je de tijd tussen school en kerst een week langer maakt, dan is het risico op besmetting kleiner.” Kinderen blijven dan namelijk een week langer in de ‘gezinsbubbel’. Er is wel een gevaar, namelijk dat niet alle ouders ineens een extra week vrij kunnen krijgen. Dat kan ervoor zorgen dat opa’s en oma’s in die week veel gaan oppassen, wat juist niet de bedoeling is.

Te laat met de boosterprikken

Hoe lossen we dat probleem op? Pijlman: “Het zou beter zijn als alle opa’s en oma’s deze week een boosterprik kunnen krijgen. Dan zijn zij bij kerst optimaal beschermd.” Dat is alleen niet zo makkelijk: Nederland staat nog altijd erg laag op de Europese boosterranglijst. En daar lijkt niet gauw verandering in te komen.

Niet op elke school hetzelfde

Het advies klinkt in theorie dus heel handig, maar in de praktijk wat minder. Maar hoe kijken de scholen er zélf naar? Harm van Gerven is woordvoerder van de PO-raad die de belangen van het basisonderwijs vertegenwoordigt. Hij vertelt bij RTL Nieuws: “Wij hopen dat een vroegere schoolsluiting niet nodig is. Het beeld is heel wisselend, sommige scholen hebben veel last van besmettingen, andere veel minder.” Een week lang thuisonderwijs is volgens hem ook geen oplossing, omdat we eerder hebben gezien dat thuisonderwijs minder goed werkt dan onderwijs in een echt klaslokaal.

Hoe moet het verder?

De PO-raad hoort verschillende dingen over de sluiting en hoopt deze week een beter beeld te krijgen. Wat al wel vaststaat, is dat scholen niet helemaal dicht kunnen. Dan kunnen kinderen van ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen namelijk niet opgevangen worden. Kinderen moeten sinds kort twee keer per week een zelftest doen. Er wordt verwacht dat dat zal helpen om de besmettingscijfers te laten dalen. Helemaal duidelijk is het allemaal nog niet: over een week wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Wordt vervolgd…

Lees ook: Doutzen Kroes onder vuur na delen van video over coronavaccinatie

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Anastasiia Chepinska