Advies van OMT: ‘Vier kerst en oud en nieuw met maximaal zes personen’

OMT

Volgens de experts mogen de coronamaatregelen tijdens de feestdagen wel iets soepeler

Dat we kerst en oud en nieuw dit jaar niet uitgebreid kunnen vieren, moge duidelijk zijn. Toch gaven Rutte en De Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie nog geen uitsluitsel over de feestdagen. Het Outbreak Management Team (OMT) komt nu met een advies aan het kabinet. 

Aantal gasten

Volgens het OMT mogen de coronamaatregelen tijdens de feestdagen best iets versoepeld worden. De experts vinden wel dat mensen kerst en oud en nieuw in huiselijke kring moeten vieren, maar daarbij mag het aantal gasten best iets omhoog. Nu is de regel dat er per dag drie gasten buiten het eigen huishouden uitgenodigd mogen worden. Volgens het OMT zouden dat er tijdens de feestdagen bijvoorbeeld zes mogen zijn. Het lijkt de experts echter wel het beste als deze gasten uit dezelfde regio komen als het eigen huishouden.

Coronaregels

Het OMT benadrukt hierbij dat mensen algemeen geldende coronaregels hierbij ook in acht moeten nemen. Dat betekent dus: anderhalve meter afstand houden. Dit geldt in het bijzonder voor kwetsbaren en ouderen. Voor deze risicogroep kunnen nog aanvullende maatregelen gelden. Daarnaast is het volgens het OMT een goede optie om in de tien dagen voorafgaand aan de feestdagen het sociale contact zoveel mogelijk te beperken. Daarmee wordt het risico op coronabesmetting verkleind.

Risico

Toch is het risico op besmetting niet nihil. Zeker niet als de maximale groepsgrootte wordt vergroot. “Het OMT wil benadrukken dat het versoepelen van maatregelen rond de feestdagen een risico op nieuwe besmettingen met zich meebrengt”, luidt het. “Hoe meer mensen samenkomen, hoe hoger het risico op overdracht en opleving van de epidemie. Een besluit over al dan niet tijdelijke afschaling van maatregelen tijdens de feestdagen blijft daarom een politieke afweging.”

Kabinet

Uiteindelijk is het dus aan het kabinet om een besluit te nemen over de maatregelen rondom kerst en oud en nieuw. Op 8 december zullen Rutte en De Jonge deze maatregelen aankondigen, zeiden zij dinsdagavond tijdens de persconferentie.

Lees ook: Geen nieuwe coronamaatregelen: dit zijn vanaf donderdag de regels

Bron: AD | Beeld: Pexels