Afbeeldingen en video’s Zwarte Piet niet meer toegestaan op Facebook en Instagram

Met de nieuwe richtlijnen hopen de social media-kanalen ‘discriminerende stereotypen’ tegen te gaan

Facebook en Instagram verbieden vanaf nu berichten, afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet. De nieuwe richtlijnen zijn tot stand gekomen na negen maanden overleg met meer dan zestig organisaties. Het verbod geldt voor twee discriminerende stereotypen: blackface, waarbij niet-donkere mensen zich zwart of donker schminken, en schadelijke Joodse stereotypen. Facebook en Instagram hopen op deze manier discriminerende stereotypen te weren.

Facebook verwijdert discriminerende content

Tegen de Nederlandse pers laat Facebook weten dat de nieuwe richtlijnen ook nadrukkelijk slaan op Zware Piet. Facebook-gebruikers kunnen vanaf nu een melding maken als een foto van Zwarte Piet wordt gedeeld, zodat Facebook de foto vervolgens kan verwijderen. Dergelijke meldingen van gebruikers worden van te voren handmatig door medewerkers van Facebook beoordeeld. Er worden vooralsnog geen algoritmes ingezet vanwege de gevoeligheid van discriminatie.

Blackface-kenmerken

Afbeeldingen en video’s waar duidelijk zwarte schmink of andere hulpmiddelen zijn gebruikt om een donker uiterlijk te creëeren, zoals in combinatie met stereotyperende kenmerken zoals grote lippen en een pruik worden verwijderd. Content waar geen blackface-kenmerken aan gekoppeld worden, zoals de Roetveeg Piet, worden wel toegestaan op social media.

Verklaring van Facebook

In de context van bijvoorbeeld nieuwsartikelen of discussies over racistische stereotypen waar afbeeldingen van een Zwarte Piet wordt gebruikt, kan mogelijk nog wel toegestaan zijn. Per geval zegt Facebook een afweging te maken. In een verklaring laat Facebook verder weten het niet aanvaardbaar te vinden dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten op social media. “Sinterklaas is een feest voor iedereen. Facebook blijft daarom ook voortdurend in gesprek met belanghebbenden, om een platform te zijn en te blijven voor iedereen”, zo stelt Facebook.

Joodse stereotypen

Niet alleen afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet, maar ook Joodse stereotypen zijn vanaf nu verboden op Facebook en Instagram. Zo gaan bijvoorbeeld spotprenten van Joden met haakneuzen in de ban, evenals complottheorieën die beweren dat Joden de wereld regeren. Bij het eenmalig overtreden van de nieuwe regels door discriminerende stereotyperende berichten, afbeeldingen en video’s te delen wordt de content verwijdert. Blijft een gebruiker meermaals racistische content plaatsen, dan zal de gebruiker volledig verwijdert worden door Facebook en Instagram.

Lees ook: Rutte over toekomst Zwarte Piet: ‘Over een aantal jaar zijn bijna geen pieten meer zwart’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ANP – Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte