Afgelopen jaar veel minder drugslabs en wietplantages ontmanteld

drugslabs

De aantallen gaan steeds verder naar beneden

Vorig jaar zijn er veel minder wietplantages en drugslabs ontmanteld dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de politie. Het aantal hennepkwekerijen dat door de politie is ontmanteld, is in een paar jaar tijd zelfs gehalveerd. Er zijn verschillende oorzaken voor.

Onderbezetting en minder tips

In 2021 rolde de politie bijna 2300 hennepplantages op. Een aantal jaar geleden, in 2017, waren dat er nog 4600. Sinds dat jaar is er elk jaar een daling te zien in het aantal ontdekte plantages. Personeelstekort bij de politie is een belangrijke oorzaak van die daling. Het opsporen en ontruimen van hennepplantages is namelijk een taak voor agenten uit lokale politieteams, maar daar is standaard onderbezetting. De teams die preventief bezig waren met het opsporen van hennepplantages zijn daar daarom grotendeels mee gestopt.

Een andere oorzaak voor het lagere aantal, is dat er een stuk minder tips over hennepplantages binnenkwamen bij Meld Misdaad Anoniem. Vijf jaar geleden kwamen daar 6000 telefoontjes binnen over kwekerijen, terwijl dat er vorig jaar nog maar 4300 waren. De oorzaak voor de afname van het aantal telefoontjes is nog altijd niet duidelijk.

Berichtenverkeer

De politie is de laatste jaren vooral bezig met de aanpak van cocaïnehandel en de productie van verschillende synthetische drugs. Toch hebben ze vorig jaar ‘maar’ 79 drugslabs gevonden. In 2020 waren dat er nog 129. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat de politie steeds meer crimineel berichtenverkeer kan aftappen, waardoor er in de afgelopen jaren al veel laboratoria zijn opgerold. Toch werd er het afgelopen jaar meer drugsafval gedumpt dan jaren daarvoor. Dit komt volgens de politie doordat het afval vaker in kleinere hoeveelheden wordt gedumpt.

Vooral in het Zuiden

De belangrijkste productieplaatsen voor synthetische drugs liggen nog altijd in Zuid-Nederland. Toch worden ook in Noord-Holland steeds meer drugslabs ontmanteld. In de meeste gevallen gaat het om labs waar xtc of crystal meth wordt geproduceerd, maar er zitten ook cokelabs tussen. Aangelopen week werd er nog een cocaïnelab in Steenbergen aangetroffen. Daarbij werden tien Colombianen aangehouden.

Lees ook: Bizar: man test positief op drugs na het eten van maanzaadbrood

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Matthew Brodeur