Afgelopen jaarwisseling 70 procent minder vuurwerkslachtoffers

vuurwerkslachtoffers

Het vuurwerkverbod heeft zijn vruchten afgeworpen

Een knallend nieuwjaar, zo was afgelopen jaarwisseling niet te omschrijven. Door het vuurwerkverbod kleurde de lucht een stuk minder fel dan we gewend zijn, maar het was voor een goed doel: de druk op de zorg verminderen. Dat het vuurwerkverbod zijn vruchten heeft afgeworpen, blijkt wel uit het aantal vuurwerkslachtoffers. Dat is ten opzichte van vorig jaar namelijk met zeventig procent gedaald. 

Forse daling

Afgelopen jaarwisseling verschenen er bijna vierhonderd patiënten met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp of huisartsenpost. Dit waren er vorig jaar nog dertienhonderd. Een forse daling, zo meldt VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie. “We zijn blij te zien dat het vuurwerkverbod heeft geleid tot een forse daling van het aantal vuurwerkslachtoffers”, zegt Birgitte Blatter van VeiligheidNL tegen RTL Nieuws. Toch zijn het er eigenlijk nog vierhonderd te veel, als het aan Blatter ligt. “We vinden het aantal van vierhonderd vuurwerkgewonden dat op de spoedeisende hulp of huisartsenpost terecht is gekomen nog best hoog, gezien het vuurwerkverbod.”

Vuurwerkletsel

Volgens Blatter heeft het vuurwerkverbod er niet voor gezorgd dat mensen juist zwaarder, illegaal vuurwerk zijn gaan afsteken. Dat is in ieder geval niet terug te zien in de cijfers. De meerderheid van de verwondingen ontstond door knalvuurwerk. Hiervan moest ruim veertig procent van de patiënten behandeld worden voor brandwonden. Een stuk minder mensen hebben dit jaar oogletsel opgelopen door vuurwerk: zo’n veertien procent. Dit is relatief laag ten opzichte van het jaar ervoor: toen was dit 27 procent. Wat opvalt is dat bijna twee derde van de slachtoffers jonger was dan twintig jaar. Dit is veertien procent meer dan vorig jaar. Minder opvallend is dat veel meer mannen (82 procent) gewond raakten dan vrouwen.

Volgend jaar weer

Als het aan Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, ligt, komt er volgend jaar weer zo’n vuurwerkverbod. “De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten. Ik zou zeggen tegen het kabinet: ‘Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod.’ Ook voor volgend jaar.”

Lees ook: Grapperhaus vindt jaartje geen vuurwerk ‘echt niet zo’n opoffering’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Ian