Ai: basisverzekering wordt duurder en zorgtoeslag wordt minder

zorgpremie basisverzekering duurder zorgtoeslag minder

De eerste zorgpremie van 2024 is bekend

Er werd al eerder duidelijk dat de basisverzekeringen nog duurder zouden gaan worden volgend jaar. Echter, is het hoge woord er nu ook écht uit: in 2024 wordt de basisverzekering duurder, en de zorgtoeslag minder. Wij vertellen je wat je ervan kunt verwachten.

Allereerste zorgpremie bekend

De allereerste zorgpremie is bekend: zorgverzekeraar DSW uit Schiedam liet weten dat hun premie stijgt met maar liefst 138 euro. Dit komt dus neer op een extra 11,50 euro per maand voor iedere verzekerde. Een aanzienlijk grote stijging, zo kun je al zien. En als we naar de cijfers kijken, is deze stijging van de zorgpremie de hoogste sinds 2006. Wow!

Reden stijging

De reden van deze stijging heeft met name te maken met inflatie en de kostenstijgingen in de zorg, zo vertelt directeur Aad de Groot van DSW. Zo zijn er bijvoorbeeld in veel zorg-CAO’s de salarissen verhoogd. Ook komt de stijging door de vergrijzing in Nederland: steeds meer ouderen in Nederland leven langer dan vroeger. Dit betekent dus ook dat de zorgvraag toeneemt, waardoor er meer declaraties zijn en er meer personeel moet worden aangetrokken.

Andere premies

Nu DSW de eerste zorgverzekeraar is die hun premie heeft bekendgemaakt, is het nog maar de vraag hoe dat bij de andere zorgverzekeraars in Nederland is. Nu de eerste premie bekend is, kunnen we deze namelijk als goed voorbeeld nemen. Echter, zullen we hier nog eventjes op moeten wachten, aangezien de andere zorgverzekeraars hoogstwaarschijnlijk pas rond 8 november hum premies bekend maken.

Lees ook: Oeps: confettikanon vliegt verkeerde kant op tijdens Miljoenenjacht-uitzending

Bron: Zorgwijzer | Beeld: Adobe Stock