Ai: de accijns op benzine gaat volgend jaar fors omhoog

geflitst

Geen goed nieuws voor onze portemonnee

De plannen voor 2025 zien er beroerd uit voor fervent weggebruikers. Door de accijnsverhoging komt het aandeel van de overheid in een liter benzine op bijna veertig procent.

Accijns verhogen

Er komen barre tijden aan voor grootgebruikers van benzine. Althans, zo voorspelt het kabinet van Mark Rutte. In de Voorjaarsnota legde het demissionaire kabinet plannen voor om de accijns op brandstof weer naar een ouderwets hoog niveau te gaan brengen. Door de verhoging zou het oude record van rond de 2,50 per liter E10 benzine weer geëvenaard gaan worden.

Euro erop

Via de sleuteltabel in de voorjaarsnota kunnen we precies inzien hoe hoog de belasting op een liter benzine volgens het oude kabinet gaat worden. Op basis van een eerdere berekening door het Centraal Plan Bureau (die later opnieuw gedaan zal moeten worden) kunnen we concluderen dat de bedragen niet te mals zijn.

Zo komt de totale accijns op benzine uit op een slordige 97,4 cent, afgerond dus een dikke euro. Voor diesel rekent de overheid 63,6 cent. LPG-rijders komen er vanaf met bijna precies 23 cent. Uiteraard wordt over de accijns ook nog eens 21% BTW gerekend. Belasting op belasting dus.

De forse accijnsverhoging viel te verwachten nadat het kabinet op 1 april 2022 een accijnskorting instelde. Door gaten in de begroting (en de noodzaak om elektrisch te promoten en verbrandingsmotoren onaantrekkelijk te maken) kan die korting echter niet volgehouden worden. We kunnen ons dus voorbereiden op een veel dikkere brandstofrekening vanaf 2025.

Lees ook: Op deze dag vindt de piek van de Europese flitsmarathon plaats

Bron: Autobahn | Beeld: Pexels