Grote blunder bij Ajax: duurste aankoop ooit heel seizoen nutteloos

Ajax blunder

‘Een detail met hele grote consequenties’

Ajax heeft een recordbedrag neergelegd voor spits Sébastien Haller. Maar door een administratieve blunder mag de speler nu niet deelnemen aan de Europa League. Ook doelman André Onana is voor een heel jaar geschorst. Dat betekent dat de club nu twee belangrijke spelers mist. 

Ajax maakt blunder met Haller

We kennen het allemaal: je vergeet tijdens het boodschappen doen een product af te rekenen en komt hier pas achter als je weer thuis bent. Maar goed: onze boodschappen kosten meestal geen 22,5 miljoen euro. Dit is ongeveer wat er is gebeurd bij Ajax: zij hadden een akkoord gesloten met Sébastien Haller, die tijdens de afgelopen transferperiode voor dat bedrag naar de Amsterdamse club werd gehaald. Bij de aanmelding van de club voor de Europea League, is er volgens trainer Erik ter Hag “een vinkje verkeerd aan- of uitgezet”. En zodoende stond de beoogde spits dus niet op de lijst.

Bezwaar bij UEFA

Afgelopen woensdag bleek al dat de naam van Haller ontbrak op de lijst aanmeldingen voor de Europa League. Toen zei een woordvoerder van de Amsterdamse club nog dat ze met de KNVB en UEFA zouden uitzoeken hoe dit kon gebeuren. Nu blijkt dus dat de fout volledig bij de Amsterdammers lag. Rypke Bakker, sportjournalist bij Nu.nl, speculeerde toen al dat de UEFA eigenlijk nooit coulant is geweest. “Ze moeten ergens een grens trekken.”

Flinke domper

Donderdagavond heeft de Europese voetbalbond definitief de knoop doorgehakt: Haller mag het komende seizoen niét spelen in de Europa League. Haller zelf is volgens trainer Ter Hag ook “ongelooflijk teleurgesteld”. Ook voor Ajax zelf is dit een pijnlijk moment: nog niet eerder heeft een Nederlandse club zo’n hoog bedrag neergeteld voor een transfer. Dat uitgerekend Haller dus niet mee kan doen, is daarom extra zuur voor de Amsterdammers. Ajax zal zich deze blunder ongetwijfeld nog lang herinneren.

Ook Onana uit de running

Bovendien is vandaag bekend geworden dat doelman André Onana voor twaalf maanden is geschorst. Hij heeft de dopingregels overtreden. Vorig jaar is eind oktober het middel ‘furosemide’ in zijn urine aangetroffen. Dit middel kan dopinggebruik maskeren. Naar eigen zeggen komt dit doordat hij een tabletje van zijn vrouw heeft ingenomen toen hij zich niet zo lekker voelde. Ajax en Onana hebben laten weten samen in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de UEFA.

Lees ook: Oud-voetballer en presentator Frank Kramer overleden

Bron: Nu.nl | Beeld: Videostill Youtube AFC Ajax