Ajax gaat aan de slag met cultuurverandering na rapport over Overmars

cultuurverandering

Er moet het een en ander veranderen bij de voetbalclub

Begin februari kwam Marc Overmars, toen nog technisch directeur van Ajax, onder vuur te liggen. Hij zou grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en vertrok per direct bij de voetbalclub. Inmiddels is er onderzoek gedaan naar de beschuldigingen. Op basis daarvan is beslist dat er bij Ajax een cultuurverandering moet plaatsvinden.

Grensoverschrijdende berichten

Inmiddels is Marc Overmars werkzaam als technisch directeur bij de Belgische club Antwerp FC. Hij stapte begin februari op bij Ajax nadat hij negatief in het nieuws kwam. Hij zou grensoverschrijdende berichten en foto’s van zijn geslachtsdeel naar vrouwelijke collega’s hebben gestuurd.¬†Onderzoeksbureau Bezemer & Schubad heeft zich de afgelopen tijd over de Ajax-zaak gebogen. Zij bevestigen het gedrag van Overmars, liet Ajax vanochtend weten. Een belangrijke conclusie uit het onderzoeksrapport is dat de club aan een cultuurverandering moet werken.

Andere gevallen

Daarnaast meldt Ajax dat er in het onderzoek ook melding is gedaan van twee andere gevallen. Het gaat om andere betrokkenen, tegen wie toen maatregelen zijn genomen. Op de clubwebsite is het volgende neergezet: “Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een aantal vrouwen binnen Ajax is geconfronteerd met ongewenst gedrag. Dit varieert van foute grappen en denigrerende of kwetsende opmerkingen, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag.” Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Leen Meijaard, die voorzitter is van de raad van commissarissen bij Ajax. Hij is de vrouwen die melding hebben gemaakt erg dankbaar, want volgens hem is dat “verre van eenvoudig” geweest.

Onder begeleiding de clubcultuur veranderen

De volgende stap voor Ajax is het opzetten van een deskundige en onafhankelijke begeleidingscommissie. Die commissie gaat iedereen binnen de club helpen om voor een cultuurverandering te zorgen.¬†“Medewerkers moeten absoluut de veiligheid voelen om zich uit te spreken en hun mening te geven in de dagelijkse praktijk. Dat moet het effect zijn van de beoogde cultuurverandering. Daar gaan we samen keihard aan werken en daar laten we ons ook op aanspreken”, aldus algemeen directeur Edwin van der Sar.

Lees ook: Ajax-leiding zou al jaren van wangedrag Overmars op de hoogte zijn

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress