Ajax-leiding zou al jaren van wangedrag Overmars op de hoogte zijn

marc-overmars

Ze zouden er al lange tijd van weten, maar geen actie hebben ondernomen

Afgelopen zondag stapte Marc Overmars op als directeur bij voetbalclub Ajax. Dit deed hij naar aanleiding van beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Nu melden zowel het NRC als het AD dat Overmars’ wangedrag al lange tijd bekend was bij het bestuur van Ajax.

Gesprekken en berichten

Zowel het NRC als het AD baseren hun claim op gesprekken met (oud-)medewerkers van Ajax. Naar aanleiding van een tip in december heeft het NRC onderzoek gedaan naar het gedrag van Overmars. Ze spraken elf (oud-)medewerkers, zagen WhatsApp-berichten in en raadpleegden aanvullende bronnen. De geïnterviewden vertelden onder andere dat Overmars bij Ajax al jaren bekend stond om zijn vervelende gedrag in de buurt van vrouwen. Hij zou de bijnaam “geilneef” hebben gekregen. Drie van de geïnterviewden vertelden dat Overmars zich aan hen heeft opgedrongen.

Haantjescultuur

Overmars zou vaak contact met vrouwelijke collega’s hebben gezocht. Dat begon dan onschuldig, maar zijn toon werd al snel dringender. Ook zou het niet alleen bij berichten zijn gebleven: hij zou ook foto’s van zijn geslachtsdeel naar meerdere vrouwen hebben gestuurd. De geïnterviewde vrouwen vertelden aan NRC dat er bij Ajax sprake is van een “apenrots” en een “haantjescultuur”. Volgens hen “kan seksueel wangedrag er gedijen” en is machtsmisbruik er niet bespreekbaar. De enkeling die het aandurfde om de situatie aan te kaarten, zegt dat ze zich niet gehoord voelde.

Geen gehoor

Het AD heeft eveneens gesprekken met oud-werkneemsters gevoerd. Zij stellen dat het grensoverschrijdend gedrag van Overmars, die ze ook wel “vieze oom” noemen, al jaren bij Ajax bekend was. Ook zeggen ze dat het de rest van de clubleiding haast niet ontgaan kan zijn. Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, wordt daarbij genoemd. Meerdere vrouwen zouden naar hem toe zijn gegaan met klachten over Overmars, maar hij zou er geen gehoor aan hebben gegeven. Volgens het AD ontkent Van der Sar zelf dat hij er iets van wist.

Zelf niet doorgehad

Afgelopen zondag werd al bekend gemaakt dat Marc Overmars per direct geen directeur van Ajax meer is. Hij is vertrokken vanwege “het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s”. Naar eigen zeggen heeft hij lange tijd niet ingezien dat hij met zijn gedrag grenzen overschreed, tot hij er afgelopen week binnen de club mee werd geconfronteerd. Wat de volgende stap in het proces zal zijn, is nog niet bekend.

Lees ook: Politie geeft update The Voice of Holland: 5 aangiftes en 20 meldingen

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress