Alaaf? Minister Yesilgöz praat met gemeentes over mogelijke carnaval

Carnaval-limburg

‘De overheid staat voor een groot dilemma’

Dit jaar valt carnaval tussen 27 februari en 1 maart, en bestaat de kans dat de straten dit jaar wel vollopen met verklede feestgangers. Door de maatregelen geldt er alleen wel een 1,5-meterregel, en dat gaat dan waarschijnlijk moeilijk te handhaven zijn. Daarom hebben de overkoepelende carnavalsorganisaties in Limburg en Brabant deze week overleg gevoerd over carnaval 2022.

Carnaval op 1,5 meter

Rob van der Laar, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie, liet al weten dat ‘carnaval op 1,5 meter geen carnaval is’. In november werd de aftrap van carnaval, de 11e van de 11e (elf november), op veel plekken dan ook afgelast. Dit was naar aanleiding van een oproep van de Limburgse ziekenhuizen. Doordat de kroegen toen dicht waren, was het mogelijk om het feest niet door te laten gaan.

Groot dilemma

Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groot dat de kroegen dit jaar wel tijdens carnaval open zijn. Dit maakt de handhaving een stuk moeilijker. Van der Laar verwacht dan ook een hoop verklede mensen in de grote steden en ook de overheid staat voor een groot dilemma. Carnaval verbieden zal namelijk de mensen niet tegenhouden, denkt de voorzitter.

Handhaving

De sluitingstijd van de kroegen kan er wellicht voor zorgen dat de feestvierders eerder naar huis gaan, maar er bestaat ook een kans dat het feestgedruis buiten doorgaat. Advocaat Bart Maes vreest vooral voor de handhaving: “Zes boa’s tegenover duizenden mensen maakt handhaving moeilijk.” Vooral wanneer de 1,5-meterregel vervalt, zal het lastiger worden. Grote feesten zijn buiten al niet toegestaan, maar de feestvierders zullen vanzelf samenkleven, stelt Van der Laar.

Scenario’s

Justitieminister Dilan Yesilgöz gaat later deze week daarom het gesprek aan met de zogenoemde ‘carnavalsburgermeesters’. Waarschijnlijk zullen de regels per gemeente gaan verschillen. Yesilgöz wil daarom praten over eventuele scenario’s en hoe de gemeentes elkaar kunnen helpen. Er doen al geruchten de ronde dat carnaval naar de zomermaanden wordt verplaatst.

Lees ook: Onderzoek toont aan dat vier vaccinaties beter beschermen dan drie

Bron: Metronieuws | Beeld: Pro Shots / Paul Roling